2590 WOZ-bezwaren Medemblik, ruim 18% toegekend

MEDEMBLIK – Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.

Taxeren voor WOZ-waarde

Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt 1 of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht. Of die in een steekproef zijn geselecteerd.

Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden. De gemeente kijkt hierbij naar verschillen in bijvoorbeeld ligging en het aantal vierkante meters van het pand. De gemeente houdt geen rekening met bijvoorbeeld de hypotheek of erfpacht.

Voor bedrijfspanden gebruikt de gemeente andere taxatiemethoden die bijvoorbeeld uitgaan van de verhuurwaarde of de herbouwwaarde.

Veel bezwaren Gemeente Medemblik

In totaal kwamen bij de gemeente Medemblik over het peiljaar 2023 2590 bezwaren binnen, 1397 van particulieren en 1193 via een bezwaarbureau. Bezwaarbureaus werken op basis van no-cure-no-pay namens hun cliënten, veelal particulieren en dienen namens hun een bezwaarschrift in om zo aanspraak te maken op de kostenvergoeding.

Medemblik heeft alle bezwaarprocedures afgerond, van de bezwaren die via een bureau zijn ingediend is 2,68% toegekend en die door particulieren zijn ingediend is 16,82% toegekend.

De overheid riep begin dit jaar op om geen gebruik te maken van bezwaarbureaus, deze kosten de overheid veel geld en leveren vaak hun cliënt niets op.