17 jaar nog maar, maar Medemblikse Noa Zwan kan al terugkijken op een hele mooie carrière

MEDEMBLIK – Noa Zwan, nog maar net 17 jaar, heeft al een aardige CV opgebouwd. De Medemblikse behoeft geen introductie voor de vaste bezoekers van de Waterweken. Ze stond als 12 jarige op het podium en zong als een nachtegaal. Haar zangtalent bleef niet onopgemerkt, want ze deed in 2019 mee, met haar meidengroep 6times, aan het Junior Songfestival en eindigde als tweede. Ze is actrice en speelt al drie jaar tienermoeder Demi Verduyn in Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Begint er al een lichtje te branden?

Lees ook: Noa Zwan genomineerd voor de Tina Awards

Waar Noa echt opgelucht en zeer blij mee is dat ze geslaagd is voor de HAVO in het Wiringherlant in Wieringerwerf. “Voor mij was dit jaar een echte uitdaging. Op school was het heel fijn met mijn vrienden en vriendinnen. Ontspanning, maar ook spanning. Omdat ik graag wil groeien, maar ook vasthouden wat ik heb, ga ik soms dingen aan die ik heel leuk vind, maar ik moet dan op zoek naar balans om te blijven presteren in alles wat ik doe. Ik zing graag, acteer graag en doe ook aan nasynchronisatie van (tekenfilm)series op Disney of Nickelodeon. En natuurlijk nog school.”

Goede afspraken

Om die balans te vinden, maakt Noa goede afspraken. “GTST gaf mij een goede motivatie. We spraken met elkaar af dat ik goed bleef presteren op school. Als dat niet het geval was, dan kon het zijn dat ik wat minder in beeld kwam. En ik vind mijn rol veel te leuk. Een uitstekende motivatie dus en dat heeft geholpen. Ik ben geslaagd!

Zangcarrière

Noa bracht in april jl. haar eigen single uit Wil Niet Meer. “Dat liedje schreef ik nog samen met mijn producer, maar schreef inmiddels al een aantal liedjes helemaal zelf. Elke twee weken heb ik er wel eentje klaar. Als ik bijvoorbeeld onderweg ben van GTST naar huis, dan komt het vanzelf. Soms is het slechts een woord waarvan ik denk: ‘daar moet ik wat mee’. Thuisgekomen ga ik ervoor zitten en plots heb ik vijf minuten later een liedje. Dat gebeurt natuurlijk niet altijd”, zegt Noa met een knipoog. “Uit alle liedjes kies ik de beste uit en over een paar maanden verschijnt mijn tweede eigen single. Ik geef nog niet zoveel prijs, nog eventjes wachten dus...”

Lees ook: GTST-ster Noa Zwan lanceert eerste single

Toeren door het land

Omdat Noa regelmatig op televisie verschijnt, is ze al een echte BN-er. Als Westfriese blijft ze daar nuchter onder. “Ik verbaas mij af en toe dat zoveel mensen mij kennen”, zegt ze bescheiden. “Ik toer door het hele land en heb af en toe een Meet and Greet. Staat me daar een rij van hier tot Tokyo. Bizar! Maar wel heel erg leuk. Ik geniet daar echt van. Omdat ik nog niet heel veel eigen werk heb, zing ik ook covers van popnummers, maar ik ga ervan uit dat ik in de toekomst mijn eigen werk zing!

Tienermoeder

De actrice speelt al drie jaar tienermoeder in GTST. “Sinds ik ‘moeder’ ben op 16 jarige leeftijd als Demi Verduyn is mijn rol echt een uitdaging. Toen ik ‘zwanger’ was, moest ik het mij inbeelden, want ja, ik was niet echt zwanger en voelde niet wat een vrouw voelt als ze een baby in haar buik heeft. Maar nu mijn ‘zoontje’ geboren is, is het heel anders. Meer uitdaging, want de kleine is maar 1 jaar en nog onvoorspelbaar. Hij moet spelen alsof ik zijn moeder ben, maar dat valt natuurlijk niet mee, want ik ben zijn moeder niet. Gelukkig is zij altijd aanwezig op de set en op het moment dat hij het even niet meer weet en gaat huilen, helpt zij hem. En natuurlijk ook mij, want zij kent haar kind het beste en hoe kan ik hem op zijn gemak laten voelen als we een scene spelen.”

GTST

De zomercliffhanger van GTST is achter de rug. Er gebeurde van alles in de ‘laatste’ aflevering van het seizoen. Nina en Bing beloofden elkaar eeuwige trouw. Mare was op het feest, terwijl ze eerder aangaf er niet te zijn. Manu is met zijn nieuwe metaaldetector in de tuin aan het spelen, waar het lichaam van Leon is begraven… en vindt zijn trouwring. Julian schoot Philippa in haar been en Shanti is aan het bevallen in het ziekenhuis. Rik hoort een arts zeggen dat ze haar verliezen. Wie dan? De baby of Shanti? 

Noa belooft dat GTST na de zomerstop weer spectaculaire onthullingen heeft. “Nog even in spanning. De enige manier om te ontdekken welke dat zijn, is om te blijven kijken.