WERVERSHOOF – Van die 167 sociale huurwoningen was een deel voor mensen die extra ondersteuning nodig hadden en ook verkocht Ws het Grootslag 1 huurwoning in 2023. In 2023 heeft het Grootslag geen nieuwbouwwoningen kunnen opleveren maar ondanks dat wiste het Grootslag wel 23 huishoudens extra te kunnen helpen. Directeur Hans Kröger: ‘Het helaas lage aantal mensen dat we hebben kunnen helpen maakt mij niet trots, maar het feit dat we onze missie zijn nagekomen wel: het bieden van kansen op een betaalbare, passende woning.’
Kröger gaat dieper in op de woningcrisis die al enkele jaren in Nederland, maar ook in de landen om ons heen gaande is, en daar kwam in 2023 nog eens het maatschappelijke onrust bij, de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne, dat langer duurt dan gedacht wat weer zijn weerslag heeft op de woningmarkt en dan ook nog eens de oorlog in Gaza waar Israël na de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober 2023 probeert Hamas uit te roeien.
Kröger: “De energiecrisis en stijgende inflatie hebben onze huurders financieel hard getroffen. Dit voelen we ook in onze bedrijfsvoering. De toename van overlastmeldingen weerspiegelt de onrust in de maatschappij. Daarom investeren we extra in sociaal beheer (bewaken huurachterstanden en mensen begeleiden), leefbaarheid (samen met politie, gemeente en andere partners zoeken naar verantwoorde oplossingen) en complexbeheer (begeleiding van mensen bij duurzaamheidsingrepen bijvoorbeeld, en per woongebouw een opzichter.”
Verder verduurzamen
Het Grootslag gaat verder met haar verduurzamingsactiviteiten. Verduurzaming is voor de huurders van het Grootslag nog belangrijker geworden door de stijgende energieprijzen, zo gaat het Grootslag verder met het isoleren van de woningen en hebben ze en gaan ze extra maatregelen treffen bij huurders met hoge gasrekeningen. Bijkomend voordeel is dat zij de versnelling van de CO2-reductie doorzetten en de huurders lagere energielasten krijgen.
In 2024 worden door het Grootslag 40 nieuwbouwwoningen en 28 flexwoningen gebouwd, deze laatste zijn de z.g.n. Clean2Anywhere woonunits die in Andijk worden geplaatst voor de duur van 10 jaar. Hans Kröger wijst op de problemen waar de sociale woningverhuurders meezitten in Nederland, nieuwbouw koopwoningen zijn moeilijk te verkopen door de vaak hoge vraagprijzen en ook zijn bijna alle gronden in handen van projectontwikkelaars. ‘Maar,’ zegt Kröger,’de grootste belemmering waar we bij de nieuwbouw, en ook voor een deel bij de grote duurzaamheidsrenovaties mee te maken hebben, zijn: beperkende regelgeving, ondercapaciteit bij de gemeenten, beschikbare grond, een stijgende rente, hoge bouwkosten en minder beschikbaarheid van bouwcapaciteit (personeel en materialen)‘