Hoogheemraadschap wil vinger in de pap bij oplossen wateroverlast industrieterrein Andijk

ANDIJK – Al ruim voor de fusie met de gemeente Medemblik kende het industrieterrein van Andijk de problemen met het riool als er weer eens een hoosbui overtrok. Een deel van de bedrijven werd vrijwel onbereikbaar omdat de weg blank kwam te staan met enkele tientallen centimeters water. Al diverse keren hebben de bedrijven hierover geklaagd bij de voormalige gemeente Andijk en ook bij de huidige gemeente Medemblik en willen op korte termijn een werkende oplossing.

Lees ook: Ondernemers Industrieweg Andijk willen nu toch echt actie gemeente vanwege wateroverlast na hoosbuien

Ook het CDA stelde diverse keren hier schriftelijke vragen over aan het college. CDA-fractievoorzitter Els van den Bosch wilde o.a. weten in hoeverre de gemeente Medemblik afhankelijk is van het Hoogheemraadschap op de problemen met de Industrieweg op te lossen en zo de bedrijven ook tijdens hoosbuien gewoon bereikbaar te houden.

In een reactie zegt de gemeente Medemblik: “Het hoogheemraadschap is bevoegd gezag voor de waterkwaliteit en – kwantiteit. Plannen van de gemeente met invloed op het oppervlaktewater hebben doorgaans de instemming van het hoogheemraadschap nodig. Op het industrieterrein zijn in het verleden koppelingen tussen de verschillende rioolstelsels gemaakt. Die kunnen problemen met de waterkwaliteit veroorzaken. Om problemen met de waterkwaliteit te voorkomen wil het hoogheemraadschap daarom nauw bij de plannen betrokken worden.

Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Tekst gaat verder onder de advertentie





Op eerdere vragen liet de gemeente Medemblik al weten dat zij weten van de problemen met het riool op het industrieterrein maar dat de prioriteit nu eerst ligt bij het riool in het Gedempt Achterom in Medemblik die vervangen moet worden. Van den Bosch wilde dan ook weten hoever de werkzaamheden gevorderd zijn met het vervangen het het riool. Hierop laat de gemeente Medemblik weten dat de voorbereiding van het vervangen van het rioolsysteem in het Gedempt Achterom een heel eind gevorderd is, maar nog niet helemaal gereed. Zo lopen er nog enkele bodemonderzoeken die bepalend zijn voor het ondergrondse ontwerp, de uitkomst van dit onderzoek heeft dan ook direct gevolg voor de Industrieweg in Andijk, mocht het meevallen in Medemblik dan kan de aandacht naar de Industrieweg worden verlegd.

Rioolsysteem niet afgestemd op huidige hoosbuien

Van den Bosch vroeg het college ook of het belangrijkste oorzaak, de bovengrondse en ondergrondse inrichting van de Industrieweg is niet voldoende afgestemd op de huidige omvang van het op de riolering aangesloten oppervlak, er toe gaat leiden dat het complete riool vervangen moet worden of dat het moet worden uitgebreid.

Hierop zegt de gemeente Medemblik: “De meest ingrijpende maatregelen lijken vooralsnog nodig op het oudste deel van het industrieterrein – Oost I – dat uit de Industrieweg, Bedrijvenweg en Handelsweg (tot Klampsloot) bestaat. Hier ontvangen we de meeste meldingen van wateroverlast. De latere uitbreidingen Oost II en Oost III zijn minder kwetsbaar.

Zoals we in de beantwoording in 2023 aangaven is een mix van maatregelen nodig, waaronder zorgen dat meer hemelwater van dakoppervlakken direct naar de sloot gaat afstromen, uitbreiden van het aantal lozingspunten van het hemelwaterriool, vergroten van de riolering en het anders inrichten van de openbare ruimte, bijvoorbeeld door verharding te vervangen door groen.

Om dit wat specifieker te maken: op het industrieterrein ligt vuilwater- en hemelwaterriolering. We verwachten dat de vuilwaterriolering voldoet en kan blijven liggen, mits deze niet (meer) met hemelwater wordt belast. De hemelwaterriolering voldoet hoogstwaarschijnlijk niet aan onze norm voor water-op-straat, rekening houdend met de hoeveelheid aangesloten oppervlak. Die norm zegt dat 20-30mm door de riolering verwerkt moet kunnen worden.

Om dat probleem op te lossen moet de leidingdiameter worden vervangen door een grotere diameter, het aantal lozingspunten worden vergroot en/of de omvang van het (aangesloten) verhard oppervlak worden beperkt. Een combinatie van deze maatregelen is mogelijk. En verder zal de inrichting op maaiveld zodanig moeten worden dat een ‘klimaatbui’ van 60mm in een uur niet tot schade aan/in panden leidt. Dat betekent dat 30-40 mm neerslag op of vlak onder maaiveld gebufferd moet kunnen worden.”

Reageer op dit bericht