Weerbericht West-Friesland: veel bewolking maar wel droog

WEST-FRIESLAND – Overdag blijft het bewolkt en droog. De middagtemperatuur ligt rond 8°C bij een zwakke tot matige noordoostenwind.
Dinsdag blijft het bewolkt en vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur ligt rond 5°C, in de middag wordt het 7-8 graden. Aanvankelijk staat er nauwelijks wind, later op de dag komt er een zwakke tot matige wind uit zuid tot zuidwest te staan.
Een hoog boven de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van ons zorgt voor een westelijke stroming. Het hoog trekt langzaam oostwaarts en ligt in het weekend boven Frankrijk waar het langzaam verdwijnt. In het weekend komt er ook een ander hoog te liggen ten westen van Ierland dat bij ons voor een noord- tot noordwestelijke stroming zorgt (Arctische glijbaan). Aan het begin van volgende week zakt een lagedrukgebied vanuit de Noordpool af naar Scandinavie waardoor bij ons de stroming weer westelijk wordt. Daarna is de kans het grootst dat de stroming westelijk blijft met de passage van enkele (zwakke) storingen, maar de kans op geblokkeerde regimes neemt wel geleidelijk toe.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

T/m 22 november is de onzekerheid vrij klein met eerst een westelijke stroming en in het weekend een overgang naar een meer noordelijke stroming. Na het weekend is de kans het grootst (60-70%) dat we in een westelijke stroming blijven door hogedruk ten zuiden van ons land. Richting het einde van de periode wordt de kans op een wat meer geblokkeerd regime groter met dus toenemende kansen op maxima onder het langjarig gemiddelde en lichte vorst in de nachten.(Bron: KNMI)