Weerbericht Medemblik: geregeld (onweers)buien, later veel wind

MEDEMBLIK – Vanochtend neemt de bewolking toe en trekt een regenzone boven het zuidwesten verder noordoostwaarts over het land. Deze regenzone wordt snel gevolgd door talrijke buien, soms ook met onweer. Pas later in de avond wordt het van het westen uit geleidelijk overwegend droog.

Met maximumtemperaturen van ca. 14°C wordt het een frisse dag. De matige, aan zee (vrij) krachtige wind draait van zuid naar west en neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land, 4-5 Bft en aan de kust naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. Later in de middag en in de avond kan er in het noordelijk kustgebied af en toe een stormachtige wind staan, 8 Bft. Vooral bij buien komen er ook windstoten voor, landinwaarts tot ca. 65 km/u, aan zee tot ca. 75 km/u. Later in de middag en avond kunnen er in het noordelijk kustgebied zware windstoten voorkomen van 75-90 km/u, in het oostelijk Waddengebied in de avond tot 100 km/u.

Komende nacht komen er vooral in de noordoostelijke helft van het land wolkenvelden en enkele buien voor. Elders zijn er opklaringen en is de kans op een bui klein. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C plaatselijk in het zuiden en zuidoosten tot 13°C op de Wadden. De wind draait naar west tot zuidwest en neemt in de loop van de nacht af naar matig. Langs de westkust is er sprake van een (vrij) krachtige wind, in het noordelijk kustgebied krachtig tot hard, 6-7 Bft. In het noordelijk kustgebied komen nog steeds zware windstoten voor maar de kans daarop neemt geleidelijk wel af.

Donderdag overdag zijn er perioden met zon. In de middag raakt het in het westen en noorden van het land bewolkt en gaat het daar van tijd tot tijd regenen. In de zuidoostelijke helft van het land blijft het overwegend droog. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind draait in de loop van de dag naar zuid tot zuidwest en is boven land matig, in de avond in de kustprovincies vrij krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig en neemt in de avond toe naar hard, later in de avond langs de noordwestkust mogelijk stormachtig, 8 Bft, met daar kans op zware windstoten rond 80 km/uur. (Bron: KNMI)