Wat wel wat niet: ‘Alleen plas, poep en wc-papier mogen in het toilet’

WEST-FRIESLAND – Als we het riool verkeerd gebruiken, gaan er dingen mis. Het is belangrijk om te weten wat je mag doorspoelen in de wc, gootsteen of afvoerputje. En wat er mis kan gaan als je andere dingen doorspoelt.
Wat in het riool mag
Het is heel simpel. Alleen plas, poep en wc-papier mogen in het toilet. Vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose en kindergezichtdoekjes mogen niet worden doorgespoeld.
Wist je dat ook je (af)waswater het riool instroomt via de gootsteen, de wastafel en het doucheputje? Je mag vloeibare voedingsmiddelen doorspoelen (behalve olie en vet). Vaste voedingsmiddelen moeten in de groene HVC bak.
Gooi plastic handschoenen en mondkapjes dus ook niet in het toilet, hierdoor raakt het verstopt!
Wat niet in het riool mag
Veel soorten afval horen niet in het riool. Ze zorgen voor verstoppingen in huisaansluitingen en rioolbuizen, vastlopende rioolgemalen, overbelasting of verstoring van de waterzuivering, verontreiniging van oppervlaktewater, ontploffingsgevaar in rioolbuizen.
Afval in het riool geeft dus overlast en dit oplossen kost geld. Als het probleem zich in jouw huis of tuin bevind moet jij de kosten betalen. Via de gemeentelijke rioolheffing aan inwoners en bedrijven worden problemen in de openbare ruimte betaalt.
(bron: Wel of niet in het riool? – RIOOLINFO)
Waar moet je je afval dan wel laten? Kijk op afvalscheidingswijzer, daar kun je per product precies opzoeken waar het heen moet.