Warmtenet en gerecycled metaal stuwt winst HVC naar recordhoogte

ALKMAAR – HVC heeft een prima 2023 achter de rug, de winst van het bedrijf steeg van 28,1 miljoen in 2022 naar een kleine 35 miljoen in 2023. Vooral het warmtenet en de metalen die HVC recycled stuwen de winst verder omhoog, maar ook heeft het bedrijf meer afval verwerkt.

Ook heeft HVC in 2023 flink geïnvesteerd in een verdere uitbreiding van haar zonneparken en warmtenetten maar ook stopte HVC veel geld, in totaal een ruime 180 miljoen euro, in het verder uitbreiden van haar geothermie als vervanger voor fossiele brandstoffen.

Het aantal aansluitingen op het HVC warmtenet nam in 2023 toe met ruim 2700 stuks en zijn er voor in de nabije toekomst nog geen ruim 3800 nieuwe contracten afgesloten voor het leveren van warmte via het HVC warmtenet.

Aan de andere zag HVC de uitgaven ook flink stijgen, en van vooral de salarispost die met ruim 10 miljoen euro steeg in 2023, verder zorgden geëxplodeerde gasflessen, vaak lachgasflessen, voor veel schade aan de verbrandingsovens van HVC, goed voor een schadepost van ruim 4 miljoen euro.

Een afvalvrije wereld

Dion van Steensel, algemeen directeur van HVC zegt over de droom van HVC: “De grootste negatieve milieu-impact van spullen ontstaat niet op het moment dat je ze weggooit, maar wanneer ze worden geproduceerd en getransporteerd. Zo is veel productie uit Azië bestemd voor Europa. Daar komt nog bij dat uit onderzoek blijkt dat hoe meer mensen te besteden hebben, hoe meer spullen ze consumeren.

Als ‘vuilnismannen’ is het voor ons dweilen met de kraan open aan de ‘achterkant’ van onze consumptie. We zullen met z’n allen meer aandacht moeten besteden aan de ‘voorkant’, zodat we voorkomen dat er te veel nieuwe spullen geproduceerd en getransporteerd moeten worden. Consumptie is wat dat betreft een ‘mindset’; we denken vaak in meer of minder spullen, maar we kunnen ook anders naar consumptie kijken.

Denk aan het repareren van een kledingstuk of een huishoudelijk apparaat, het genieten van een film, een voetbalwedstrijd, samen eten of iets nieuws leren. Allemaal voorbeelden van consumptie die minder belastend zijn voor het milieu én wellicht ook meer voldoening geven.”

Hieronder ziet u een video over hoe HVC de toekomst van afval ziet.