Vuurwerkterrorisme Medemblik en niemand doet er iets tegen

MEDEMBLIK – De laatste 3 weken is het vrijwel elke dag raak in Medemblik. Doffe zware knallen van illegaal vuurwerk dreunen door Medemblik en melden via de fixi-app heeft geen nut. Vooral in de Koggenwijk II en in de Gildewijk in kern Medemblik is het geknal van soms vroeg in de ochtend tot laat in de avond te horen, maar ook in de overige kernen klaagt men al steen en been over het vuurwerk dat nu al wordt afgestoken.

Werd er eerst gedacht aan een gaskanon van een boer die op deze manier de ganzen van zijn velden wil jagen om de oogst te redden, nu blijkt dat het een groepje jongeren van tussen de 12 en 18 jaar is die veelal door deze 2 wijken lopen/rennen om het vuurwerk af te steken.

Lees ook: Nachtelijk vuurwerk houdt inwoners Andijk uit de slaap, bleek iemand 50 jaar te zijn geworden

Vuurwerkterrorisme

Twee bewoners van de Gildelaan in Medemblik hebben zaterdagavond nog getracht het groepje jongeren te pakken te krijgen maar helaas, deze waren reeds gevlogen. De twee bewoners zeggen tegen deze website dat ze wegrenden in de richting van de Koggenwijk II en dat ze ze daar zijn kwijtgeraakt.

Een oplossing ligt niet zo 1 2 3 voor de hand, handhavers letten er zeker wel op, maar als zij een melding binnenkrijgen zijn ze zeker 10 tot 15 minuten onderweg voor ze op de juiste locatie zijn en kunnen handhaven en dan zijn de daders al gevlogen. Politie bellen heeft al helemaal geen zin, in heel West-Friesland is een groot tekort aan (wijk)agenten die hier op kunnen handhaven.

Tekst loopt door onder de foto

In 2021 vertelde de woordvoerder van de politie al eens aan deze website dat vuurwerk geen prioriteit heeft juist vanwege deze personele problemen. Maar de vraag is ook of meer politie het probleem wel kan oplossen, de overlastplegers gaan dan ergens anders naar toe om het vuurwerk af te steken.

Lees ook: Vier verdachten vuurwerkbom fietstunnel Wognum voor de rechter

Bloeiende vuurwerkhandel in Medemblik

In de gemeente Medemblik is een bloeiende vuurwerkhandel, handel in vooral zwaar illegaal vuurwerk zoals Cobra’s en lawinepijlen. Via diverse sociale mediakanalen op Telegram kunnen de jongeren op een vrij simpele manier aan illegaal vuurwerk komen. De kans om gepakt te worden is laag, maar heel af en toe kan de politie een Telegramkanaal oprollen en de verkopers en kopers van illegaal vuurwerk aanhouden.

De straffen op het bezit, verkoop en koop van illegaal vuurwerk is niet mals, jongeren van onder de 18 krijgen een Halt-straf of zelfs een celstraf met daarnaast een hoge boete, volwassenen krijgen vaak een torenhoge boete naast een celstraf van enkele maanden waardoor ze ook direct een strafblad hebben. Meestal wordt een taakstraf van 60 tot 80 uur door de rechter opgelegd.

Zo kan de bezitter van 100 tot 200 stuks Cobra6’s een maximale celstraf van 6 maanden krijgen, bij herhaling loopt dit al op naar maximaal 72 maanden. Dit geldt ook voor grote flowerbeds en mortieren.

Vuurwerk kan een stressvolle en beangstigende ervaring zijn voor veel huisdieren. Het harde geluid, de felle lichten en de constante knallen kunnen hen angstig maken en zorgen voor paniekreacties. Veel dieren hebben een gevoeliger gehoor dan mensen, waardoor ze het vuurwerk nog intenser ervaren.

Dieren bang voor vuurwerk

Het is belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je huisdieren veilig en comfortabel blijven tijdens vuurwerkshows en feestdagen zoals oud en nieuw. Hier zijn een paar tips om dieren te helpen omgaan met vuurwerkangst:

  1. Creëer een veilige ruimte: Zorg ervoor dat je huisdieren een veilige plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Dit kan een rustige kamer zijn met gedempte geluiden en vertrouwde objecten, zoals hun favoriete speelgoed of bed.
  2. Blijf bij je huisdier: Probeer in de buurt van je huisdier te blijven om hem gerust te stellen en te kalmeren. Geef hem wat extra aandacht en afleiding door middel van spelletjes of korte oefeningen.
  3. Geluidsafscherming: Speel rustgevende geluiden in huis, zoals zachte muziek of het geluid van regen. Dit kan helpen om het geluid van het vuurwerk te maskeren en je huisdier te kalmeren.
  4. Sluit ramen en gordijnen: Houd de ramen en gordijnen gesloten om het geluid en de felle lichten van het vuurwerk te verminderen. Dit kan de angst van je huisdieren verminderen en hen een gevoel van veiligheid geven.
  5. Gebruik kalmerende middelen: Overweeg het gebruik van natuurlijke kalmerende middelen, zoals specifieke kalmerende supplementen of feromonen, na overleg met een dierenarts.
  6. Identificatie en chip: Zorg ervoor dat je huisdieren geïdentificeerd zijn met een halsband met naamplaatje en voorzie ze van een microchip. Dit verhoogt de kans dat ze terugkomen als ze ontsnappen tijdens vuurwerkpaniek.

Onthoud dat elk dier anders reageert op vuurwerkangst. Het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn en de beste benadering te vinden die past bij de behoeften van je huisdieren.

Eén gedachte over “Vuurwerkterrorisme Medemblik en niemand doet er iets tegen

  1. Ik heb ze gisteren gefilmd met mijn ringbel en de scherpe beelden gaan naar de politie

Reacties zijn gesloten.