Verdachte rende weg na ernstig ongeval met zwaargewonde vriend

MIDWOUD – Op 15 januari 2021 was het glad op de weg en reed de nu 27-jarige G.V. Uit Nibbixwoud met zijn vriend op de passagiersstoel over de Tripkouw in Midwoud. Daar werd hij naar eigen zeggen over een verhoging ‘gelanceerd’, waarna hij eerst tegen een tegemoetkomend busje aanreed, een draai maakte en tegen een hek knalde. Met als gevolg dat zijn beste vriend zwaargewond in de auto lag.

De verdachte, die dinsdag moest voorkomen bij de rechtbank in Alkmaar, belde niet de hulpdiensten en bekommerde zich niet om zijn vriend, gaf hij toe. ,,Ik was in shock. Daarom ben ik naar huis gegaan.” Hij rende weg, ondanks dat de bestuurder van de bus hem vroeg om te blijven en ook andere getuigen zich ermee bemoeiden. Later deed de politie een inval in het huis waar de man verbleef. Een wijkagent had hem van zijn signalement herkend.

De officier van justitie eiste 240 uur taakstraf tegen de man en een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. V. was onder invloed van alcohol en drugs op het moment van het zware ongeluk en reed ook veel te hard, bleek uit onderzoek.

Hij zei dat hij veel spijt had, nadat hij de slachtofferverklaring had aangehoord van zijn ooit beste vriend. Die kan nooit meer werken, want hij liep hersenletsel op als gevolg van een hersenbloeding. Ook brak hij zijn schedel en al zijn middenvoetsbeentjes van een van zijn voeten. Zijn leven is totaal veranderd en daar heeft de jonge man het nog steeds enorm moeilijk mee. Ook neemt hij het V. kwalijk dat die aan anderen grappen zou vertellen over het ongeluk. ,,Voor mij is er niets grappigs aan”, stond in de verklaring. Zijn vrouw is nu mantelzorger, hij kan weinig aan en werken zal hij nooit meer kunnen. Zijn kortetermijngeheugen is namelijk heel slecht. Ook rennen met zijn kinderen behoort niet tot de mogelijkheden en hij zal dat nooit meer kunnen, is de verwachting.

De officier van justitie vond het enorm ernstig dat de verdachte de verkeersveiligheid zo erg in gevaar heeft gebracht, waardoor dit zware ongeluk kon ontstaan. Eerder werd hij ook betrapt en veroordeeld voor rijden onder invloed. Hij had nog niet eens zijn rijbewijs gehaald toen het ongeluk gebeurde. Daarnaast was hij onder invloed van alcohol en drugs en liet hij zijn vriend aan zijn lot over.

De man zei dat hij spijt had, maar dat hij het niet kon terugdraaien en nu een positieve draai aan zijn leven heeft gegeven. Volgens hem wordt het rampzalig als hij zijn rijbewijs kwijtraakt en de cel in moet. ,,Dan verlies ik alles wat ik heb opgebouwd± mijn huis en mijn bedrijf. En dan kan ik mijn zieke vriendin niet mee helpen als mantelzorger.”

De uitspraak is op 23 juli.