Verdachte Abbekerk ontkent: ‘Ik ben absoluut niet van plan geweest om mijn zus en zwager te laten vermoorden’

ABBEKERK – De 33-jarige Yordan L. uit Abbekerk ontkende donderdag bij de rechtbank in Alkmaar dat hij van plan was geweest om zijn zus en haar partner te laten ombrengen. Het openbaar ministerie verwijt hem het uitlokken van een dubbele moord. De officier van justitie eiste twee jaar celstraf tegen L., waarvan de helft voorwaardelijk en een contactverbod met de zus.

De verdachte beaamde op vragen van de rechtbank dat er ruzie was geweest rond de erfenis van zijn moeder. Zijn zus had hem benadeeld, vond hij. Over de afhandeling van de erfenis loopt nog een civiele zaak.

Het OM vindt bewezen dat Yordan L. aan een voormalig lijfwacht van crimineel Klaas Bruinsma een bedrag van 100.000 euro en een Fiat500 beloofde in ruil voor het laten ombrengen van zijn zus en zwager. Dat deze Geurt R. nooit echt van plan was geweest om de moorden uit te voeren, doet volgens de aanklager niet ter zake. Ze vond wel dat de zus en haar partner van geluk mogen spreken dat R. niet tegen iemand was aangelopen, die de daad wel bij het woord had gevoegd. Ze maakt zich zorgen om de toekomst, omdat de civiele zaak rond de erfenis nog niet is afgehandeld. De officier is bang dat L. gewelddadig kan worden. 

De officier baseerde zich bij haar bewijs op een geluidsopname van een telefoongesprek tussen Geurt R. en de zus van de verdachte. In dat gesprek zou R. hebben verteld over het plan van L. en ook een geluidsopname hebben laten horen waarin L. dit zou hebben gevraagd. De zus maakte daar op haar beurt weer een opname van, maar Geurt R. zei later bij de politie dat er waarschijnlijk gerommeld is met die opname.

Op de geluidsband zou te horen zijn dat L. zegt: ,,Wegwezen die twee. Je krijgt van mij gewoon een ton en een Fiat 500.” ,,Gewoon weg?”, zou R. hebben gevraagd. ,,Onder de grond?” Het antwoord zou zijn geweest: ,,Ja, ik ben er zo klaar mee. Ik ga het met je regelen.” De officier vond dat er ook in de context van de zaak genoeg bewijs is voor een veroordeling. Ze wees op meerdere bedreigingen aan het adres van de zus en zwager, die L. zou hebben geuit.

De zus zei in haar slachtofferverklaring dat ze doodsbang was voor haar broer en dat ze leefde in een nachtmerrie, die ze haar ergste vijand niet toewenst. Ze was bang dat ze zou eindigen met een kogel in haar hoofd.

Een psycholoog en een psychiater, die de verdachte onderzochten, kwamen tot de conclusie dat de Abbekerker verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is zwakbegaafd, liep een trauma op, heeft adhd en is verslavingsgevoelig.

Advocaat Niek Hendriksen vindt dat L. moet worden vrijgesproken omdat hij vindt dat er geen bewijs is in deze zaak. Hij wil dat de rechtbank de geluidsopname niet meeneemt als bewijs, omdat er mogelijk mee geknoeid is.

De rechtbank doet 7 december uitspraak.