Veel inwoners West-Friesland hebben hoge schulden bij de energiebedrijven

WEST-FRIESLAND – De gemiddelde nog openstaande rekening van veel Westfriezen bij de energieleveranciers is opgelopen naar 550 euro blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Intrum Benelux. Directeur Guy Copaert zegt dat de huidige prijsstijgingen niet alleen de laagste inkomens in de problemen brengt maar ook de groep daarboven die normaal geen moeite hebben de energierekening te betalen komen nu vaak in de problemen.

Verdubbelt

Klanten van energiebedrijven met een variabel maandcontract hebben hun energierekening de afgelopen maanden zien verdubbelen en betalen ruim 300 euro per maand nu. Gemiddeld gaat een gezin in 2022 3600 euro aan gas en elektriciteit betalen, een bedrag die vooral de mensen die van een minimum moeten rondkomen niet meer kunnen opbrengen.

We merken dat mensen zich zorgen maken’, beaamt een woordvoerder van Vattenfall. ‘Het is bijvoorbeeld drukker bij de klantenservice dan normaal. Mensen willen weten wat ze kunnen verwachten en wat ze wel of niet moeten doen.’ Sinds begin dit jaar is het aantal mensen dat advies vraagt over het termijnbedrag bij Vattenfall zelfs met 20% toegenomen. Ook kijken steeds meer mensen naar hun energieverbruik.’

Deze maand krijgen mensen met een uitkering 800 euro van hun gemeente op de rekening gestort, deze 800 euro is om bijvoorbeeld de schuld bij de energieleverancier te betalen of om tot eind dit jaar een deel van de energierekening mee te betalen.

De verwachting is dat van de zomer als de kachel weer uit kan de gasprijs flink zal gaan dalen waarmee ook de energieprijzen zullen gaan dalen.