Toekomstgroep is de duurzaamste ondernemer van de gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – “Wij hebben nog nooit iets gewonnen.” Jan Piet Konijn glundert van oor tot oor. Hij kan het nauwelijks geloven dat hij met zijn ToekomstGroep de winnaar is geworden van de Duurzaam Ondernemer Award 2021 van Gemeente Medemblik.
Toch is het een meer dan verdiende erkenning. Deze jaargang stonden bouwbedrijven centraal die de verduurzaming van bestaande en nieuwbouw helpen versnellen. De ToekomstGroep uit Andijk heeft afgelopen jaren een verbluffend aantal van 8.500 woningen groener gemaakt. Wethouder duurzaamheid van Medemblik Harry Nederpelt overhandigde de award in Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk aan directeuren Jan Piet Konijn en Dick Zwarthoed (midden op de foto).
Tekst loopt door onder de foto

Foto aangeleverd

Gevels met een nestkastje
Daarbij citeerde Harry Nederpelt uitvoerig uit het juryrapport. ‘De ToekomstGroep maakt van duurzaamheid een aantrekkelijk aanbod voor huurders’. En: ‘Jan Piet en Dick geloven in samen verduurzamen en met hun aanstekelijke enthousiasme weten zij partijen met hen mee te krijgen’.
Ook zijn er lovende woorden van de jury voor de twee andere kandidaten. Aannemingsbedrijf Wit Wognum krijgt een pluim voor hun natuurinclusief bouwen. Sjors en Nic Wit vragen namelijk bij gevelisolatie ook aandacht bij bewoners voor broedplekken voor onder andere huismussen en gierzwaluwen. Als je toch bezig bent, kun je net zo goed een paar nestkastjes ophangen.
Betaalbaar verduurzamen
Met zijn thermochips heeft de derde kandidaat, Johan Mol, al menige woning van vloerisolatie voorzien. “Dit is een effectieve en betaalbare manier van isoleren. Veel mensen denken dat verduurzaming altijd een hoop geld kost. Maar dit bewijst het tegendeel”, aldus Nederpelt. Maar uiteindelijk kan er maar één aan het langste eind trekken. “Wij zien de prijs als aanmoediging om nog actiever te gaan verduurzamen”, belooft Jan Piet Konijn. Een jaar lang mag de ToekomstGroep zich profileren als trotse winnaar van de Duurzaam Ondernemer Award 2021. Daarvoor krijgen zij ook een promotiefilm cadeau.