Thematisch leren brengt 3 generaties samen op het Koggenschip

MEDEMBLIK – Afgelopen week werd op de onder- en middenbouw van Kindcentrum Het Koggeschip het thema eten en drinken afgerond. Met een opkomst van bijna 70 vaders, moeders, opa’s en oma’s was de afsluiting van het thema een groot succes.

Thematisch leren is nieuw voor het Koggeschip,” geeft directeur Jelto van Nieuwburg desgevraagd aan. “Daarom was het ook best een spannende stap om te zetten!” Het eerste thema sprookjes begon in januari. Kinderen schreven en tekende toen onder ander hun eigen sprookjesboek.

Thematisch leren is een manier van leren waarbij het lesaanbod en de activiteiten die de kinderen doen zijn verbonden met een overkoepelend thema. In het thema kunnen meerdere ontwikkelingsgebieden via spel de aandacht krijgen. Van Nieuwburg: “Zo leren kinderen niet alleen uit de boeken of vanuit een Chromebook maar wordt het onderwijs betekenisvol voor hen. Thematisch leren vergroot de betrokkenheid, interactie en vaardigheden van de schoolkinderen. Op Het Koggeschip loopt elk thema 6 weken, van vakantie tot vakantie.”

Voor het thema eten en drinken was er een speel groothandel ingericht waar het speel restaurant inkopen deed, de inkopen moesten natuurlijk betaald worden, zo werden de rekenlessen in die periode door de schoolkinderen in de praktijk uitgespeeld. Bij het afsluiten van het thema werd er door de kinderen en leerkrachten gekookt, groenten werden schoongemaakt en gesneden en ouders, opa’s en oma’s werden in het “echte” restaurant op hun wenken bedient.

Het volgende thema is alweer voorbereid en gaat over tuinieren en over alle kriebelbeestjes die in de tuin leven; van lieveheersbeestje tot duizendpoot. De Koggeschippers zullen dan veel gaan leren over planten en de groei hiervan maar ook over welke functie alle kleine beestjes hebben in de tuin waardoor planten beter kunnen groeien.