Testament opstellen: is dat nodig of niet?

Lang niet iedereen heeft een testament opgesteld. Gelukkig is het ook niet in alle situaties van belang om dat te doen. Tegelijkertijd neemt het aantal partners dat ervoor kiest om te trouwen af. Daarom is een testament heden ten dage belangrijker dan ooit tevoren. Want door het ontbreken van een huwelijkse overeenkomst loop je de kans dat jouw levenspartner de erfenis misloopt. Neem daarom rustig de tijd om jouw stand van zaken door te nemen en ga na of een testament toegevoegde waarde heeft.

Dit staat er allemaal in een testament

Bij het woord testament denken de meeste mensen met name aan materieel bezit. Maar de opvoeding van je minderjarige kinderen is stukken gewichtiger. In een testament wijs je een voogd aan. Uiteraard doe je dit in overeenstemming met de beoogde kandidaat. Het is prettig om in de zekerheid te leven dat jouw kinderen goed verzorgd worden, ook nadat beide ouders komen te overlijden. Verder bevat een testament uiteraard de verdeling van materieel bezit. Je geeft aan wie de erfgenamen zijn en waar zijn aanspraak op maken.

Een testament bij afwezigheid van een huwelijkse overeenkomst

In het geval van een echtgenoot en/of kinderen zijn de standaardprocedures na iemands overlijden rechtlijnig. Maar inmiddels is dat lang niet altijd het geval. Het ontbreken van huwelijkse voorwaarden valt wel op te vangen. Daarvoor ga je wederom na de notaris. Hier stel je een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap op. Je voorkomt hiermee dat je partner met lege handen komt te staan. De afwezigheid van elke vorm van juridische overeenkomst leidt tot ongemakkelijke situaties. Je partner maakt namelijk lang niet altijd aanspraak op je bezit. Een testament biedt in dat geval uitkomst. Hetzelfde geldt voor personen die specifieke wensen hebben. In een testament geef je namelijk niet alleen aan wie er aanspraak maakt op jouw bezittingen, maar ook wie je uitsluit.

Neem het zeker voor het onzekere

Zoals te lezen is een testament niet altijd noodzakelijk. Maar het biedt wel uitkomst in lastige scenario’s. Daarom is het verstandig om op z’n minst na te denken over je testament. Het kost uiteindelijk slechts weinig tijd, je haalt er veel voordeel uit en je voorkomt schrijnende situaties. Kijk hier voor meer informatie en vind vakkundige notarissen die je helpen met juridische ondersteuning en eerlijk advies.