‘telefoons zijn vervangbaar, kinderen niet’. Het is hard, maar wel de keiharde waarheid.

MEDEMBLIK – Het mooie weer komt er weer aan en veel mensen staan in de startblokken om naar het buitenbad of zee te gaan. Ouders moeten beseffen dat het kopen van een kaartje voor het zwembad niet betekent dat ze niet meer verantwoordelijk zijn voor het toezicht op hun kind. Den Haag moet zo snel mogelijk een campagne beginnen om ouders bewust te maken van de gevaren van het water, na twee dramatische jaren op het gebied van zwemveiligheid.

De kinderen staan te trappelen. Hoe fijn is het na twee jaar zonder coronamaatregelen weer naar het buitenbad of de zee te gaan. Het gemis van ontspanning en gezelligheid is groot en dan moet gecompenseerd worden. Dat is overal te merken.

Shiva de Winter, voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid zegt hierover: “De hele zwembranche is er klaar voor. Van de badmeesters langs het bad tot de lifeguard op het strand. Hoewel de personeelstekorten groot zijn is er keihard gewerkt de gaten op te vullen. Dat is bewonderenswaardig in deze tijden.

Ouders moeten beseffen dat zwemveiligheid iets is dat je samen doet. Het kan en moet niet meer zo zijn dat ouders denken dat toezicht houden wel wordt geregeld door de badmeesters of lifeguards. Naar een zwembad gaan en betalen voor de toegang ontneemt je niet van de ouderlijke plicht.

De overheid zou er goed aan doen hier meer aandacht aan te besteden om zo de mogelijke gevaren en potentiële verdrinkingen tegen te gaan. Al is het alleen maar om zaken duidelijk te maken als: ‘telefoons zijn vervangbaar, kinderen niet’. Het is hard, maar wel de keiharde waarheid.”