Strandvogels met 3 punten terug naar Onderdijk

MIDWOUD – In de eerste wedstrijd van dit seizoen speelde Strandvogels lange tijd tegen 10 spelers van St. George omdat één van de Spierdijkers rood kreeg. Het lukte Strandvogels toen niet de volle buit te pakken. Tegen MOC speelde Strandvogels zelf meer dan een helft met 10 man, maar kwam een zege eigenlijk nooit in gevaar. Door dit prima resultaat stijgt Strandvogels naar de 2e plaats op de ranglijst, achter het tot nu toe ongenaakbare RKEDO.

De wedstrijd begon met enige vertraging omdat de scheidsrechter zijn telefoon vergeten was. En daar moet tegenwoordig het wedstrijdformulier op ingevuld worden, dus de beste man moest nog een keer op en neer naar Oosthuizen. Dat had hij echter wel snel gedaan, dus kon om tien over twee afgetrapt worden. Snel werd duidelijk hoe het spelbeeld zou zijn en dat was geen verrassing natuurlijk. Strandvogels maakte het spel, MOC loerde op een uitval. Die uitvallen kwamen er echter niet en Strandvogels wist al redelijk snel een gaatje te vinden. Na een vrije trap die niet weggewerkt kon worden, maakte Siebren Waardenburg de openingsgoal.

Van de zijde van MOC werd er nog hevig geprotesteerd wegens duwen. Maar omdat de scheidsrechter op zijn inmiddels aanwezige telefoon geen VAR had, bleef de treffer gewoon staan. Het helpt altijd wel tegen dit soort taaie ploegen dat je de score opent en dat bleek ook nu. Nog geen vijf minuten na de openingstreffer werd de voorsprong verdubbeld. Uit een goed genomen een corner van Gerald Broedersz kon Mitch Hofland, nu eens niet met het hoofd, de bal eenvoudig binnen werken. Strandvogels leek dus op rozen te zitten, maar niet zo lang hierna sneed Jordy Weel zijn ploeg behoorlijk in de vingers. Na een vermeende overtreding in het strafschopgebied liet de scheidsrechter doorspelen. Jordy liet duidelijk blijken het met die beslissing niet eens te zijn, wat hem kwam te staan op een gele kaart. Of het een overtreding was kon ik niet zien vanaf mijn positie. Feit is wel dat ik een scheidsrechter nog nooit op zo’n beslissing heb zien terugkomen en dan is een dergelijk fel protest dus op z’n minst niet handig te noemen.

Helemaal niet handig was het dat Jordy, nadat het spel al weer was hervat, nog eens op de situatie terugkwam. Tegen een ploeggenoot weliswaar, maar de scheidsrechter hoorde dit en trok nogmaals geel. Zo kon de meest ervaren speler van de Vogels inrukken met twee kaarten wegens praten, oliedom. Maar ook met tien man bleef Strandvogels de eerste helft vrij eenvoudig op de been, Edwin Hoogland kwam alleen in actie bij terugspeelballen en doorgeschoten ballen na dieptepasses.

Na rust kon een steviger drukkend MOC verwacht worden, maar dat viel in de praktijk wel mee. De thuisploeg probeerde wel iets meer aan te vallen maar kwam zelden gevaarlijk door. Strandvogels daarentegen creëerde ook met een man minder voldoende kansen. Dat deed het wat meer uit de tegenstoot, want je kunt met 10 man natuurlijk niet 11 tegenstanders blijven opjagen. Na ongeveer een kwartier spelen werd op deze manier de 0-3 gemaakt. Volgens mij was het Tigo Harder die mee op stoomde vanuit de verdediging en uiteindelijk liet Tim Broersen met de punt van zijn schoen de uitstekende keeper van MOC kansloos.

Hiermee was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld, al probeerde MOC hartstochtelijk nog een goal te maken. De hardwerkende thuisploeg kreeg ook wel kansjes, maar het vizier stond elke keer verre van op scherp. Ook in deze fase kreeg Strandvogels de beste kansen en het scoorde zelfs nog een keer. De keeper van MOC maakte een voor hem zeldzame fout door de bal los te laten en Niek Broersen was er als de kippen bij om te profiteren. Volgens de scheidsrechter zou hij de bal uit de handen van de keeper hebben geschoten en dus ging de treffer niet door. Ook hier stond ik ver van af, maar laat ik zeggen dat deze beslissing op z’n minst zeer discutabel was.

Het veld werd door de regen zwaarder en zwaarder en goed voetbal was niet echt meer mogelijk. Rond 16.00 uur floot de scheidsrechter af en kon Strandvogels terugkijken op een zeer solide overwinning. Dit soort duels zijn vaak erg lastig, tegen defensieve tegenstanders op een zwaar veld. Maar de overwinning voor de Vogels kwam ondanks de ondertal situatie geen moment in gevaar.

Volgende week wacht in Onderdijk een tegenstander van een hele andere orde; DWB.

MOC 1 – Strandvogels 1 (competitie)

Wedstrijddatum: zondag 31 oktober 2021
Uitslag: 0-3 (0-2)
Scoreverloop: Siebren Waardenburg 0-1; Mitch Hofland 0-2; Tim Broersen 0-3

Selectie:
Edwin Hoogland; Rowin de Wit, Tigo Harder, Merlijn Weel en Mitch Hofland; Tim Broersen, Stijn Sierkstra (Bram Koomen), Niek Broersen (Givano Lubbe) en Gerald Broedersz (Thijs Abbekerk); Siebren Waardenburg en Jordy Weel