Storm Henk trekt spoor van vernielingen Noord-Holland Noord

Foto: Inter Visual Studio

NOORD-HOLLAND – Hoogwater in combinatie met storm Henk zorgde wederom in Hoorn maar ook langs de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen tot gevaar. Het water werd zo hoog opgestuwd dat het bijna over de dijk dreigde heen te stromen en werd bij Broekerhaven de fietstunnel afgesloten vanwege het hoge water. Bij Enkhuizen waren al eerdere maatregelen genomen door de Sassluis dicht te doen.

Tekst gaat door onder de foto

Op het Visserseiland in Hoorn werden extra bigbags vol met zand aangevoerd om een dam tegen het hoge water te maken. Vooral in Hoorn is de situatie tegen het kritieke aan omdat het Hoogheemraadschap eind deze week weer een hoogwaterpiek verwacht die dan weer voor overlast kan gaan zorgen.

De storm zelf zorgde ook voor veel schade aan woningen en bomen, tientallen bomen verloren veel takken en in Zwaag viel een boom op een auto en ook in o.a. Den Helder vielen bomen op auto’s en huizen. In de gemeente Medemblik waaiden veel dakpannen en schuttingen om.

Naast de wind viel er ook veel regen, het jaar is nu 3 dagen oud en nu is er al 34 mm regenwater gevallen waarvan 26 mm afgelopen dinsdag en vandaag en morgen zal er ook nog regen gaan vallen. Daarna draait de wind naar het oosten/zuidoosten en voert flink koudere lucht aan. Vanaf zaterdag daalt de temperatuur overdag tot net boven het vriespunt en in de nachten net onder het vriespunt. Na volgende week woensdag gaat de wind weer draaien en stijgt ook de temperatuur weer.