Sterren kijken bij Volksterrenwacht Orion

BOVENKARSPEL – Kom je kijken naar de maan met zijn kraters? Of zou je de ringen van Saturnus en de wolkenbanden van Jupiter wel eens willen zien? Kom dan op 28 december naar volkssterrenwacht Orion om dit door de telescopen te bekijken.

Je bent van harte welkom van 19.00 tot 21.30 uur. Vanuit de koepelruimte/observatorium kan je met de grote telescopen de sterrenhemel bespieden. Er kan onder andere gekeken worden naar de planeten Saturnus met zijn ringen en Jupiter met zijn wolkenbanden en Galileïsche manen. Ook op het zuidelijk dakterras van Orion staan een aantal telescopen opgesteld, waarmee publiek naar de sterrenhemel kan gluren naar nevels en sterrenhopen en wordt er uitleg gegeven over sterren.

In het planetarium worden de hele avond doorlopend korte presentaties vertoond over het heelal; publiek krijgt door middel van een fraaie projectie op een bolvormig scherm een indruk van de actuele sterrenhemel met zijn planeten, prachtige nevels, sterren, sterrenstelsels en sterrenbeelden; zo worden bezoekers de weg gewezen door het heelal.

In de expositieruimte wordt door vrijwilligers van Orion informatie gegeven over onderwerpen als sterrenkunde, ruimtevaart en geologie; verder zijn er schaalmodellen, meteorieten, mineralen en fossielen (waaronder dino onderdelen) te zien. En er worden natuurkundige proefjes gedaan, die een link hebben met sterrenkunde zoals uitleg van breking van het licht.

Locatie: Volkssterrenwacht Orion, Veilingweg 21B (1e verd. Streekbos Paviljoen), 1611 BN Bovenkarspel.

De toegang is gratis en er hoeft van te voren niet te worden aangemeld. De sterrenwacht is open voor publiek van 19:00 uur tot 21.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.volkssterrenwachtorion.nl