Starters willen liever een koop- dan een huurhuis, dan maar langer thuis wonen

MEDEMBLIK – Starters op de woningmarkt in de gemeente Medemblik geven de voorkeur aan een koopwoning en niet aan een (sociale)huurwoning, en blijven daarom liever langer thuis wonen om zo door te kunnen sparen voor hun eerste koopwoning. Dit blijkt uit een reactie op vragen van Hart voor Medemblik over middenhuurwoningen in de gemeente Medemblik

Mark Hoogewerf van Hart voor Medemblik vroeg na het lezen van het concept voor de nieuwe woonvisie diverse vragen over de opzet voor de woonvisie die aankomende donderdagavond in de gemeenteraad gaat worden besproken, en 1 van de vragen ging over de middenhuurwoningen die eventueel voor 5% uitwisselbaar zouden zijn voor de betaalbare koopwoningen in nieuwbouwprojecten. Hierop vroeg Hoogewerf wilde van de gemeente Medemblik weten waarom zij juist deze percentage aan middenhuurwoningen wilde gaan laten dalen de aankomende jaren.

Volgens de gemeente Medemblik zijn het vaak jonge, kleine en stedelijk georiënteerde huishoudens die in middenhuurwoningen zijn geïnteresseerd en die specifieke eisen stellen zoals een treinstation in de nabijheid van hun woning. “Omdat we binnen onze gemeente niet dergelijke stedelijke locaties hebben en de haalbaarheid van middenhuurwoningen in de praktijk een aandachtspunt is, zetten we beperkt in op middenhuur. We zien echter ook dat het prijsniveau van koopwoningen steeds minder aansluit bij de leencapaciteit van starters. Daarom kunnen middenhuurwoningen een alternatief voor een betaalbarekoopwoning zijn en sluiten we initiatieven met middenhuurwoningen ook niet uit.“, aldus Medemblik.