Sportvereniging krijgen mogelijk ban op verkoop alcohol in de kantines

MEDEMBLIK – Na de sigaretten, het kabinet wil in stappen de prijs van een pakje sigaretten en shag extreem hoog gaan maken, tot wel 30 euro, zijn nu de alcoholische dranken aan de beurt, Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid heeft plannen gemaakt om de sportverenigingen een alcoholverbod op te gaan leggen, dit om het alcoholgebruik tegen te gaan. Dat melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.

Met een groslijst aan alcoholbeperkende maatregelen wil de CU-bewindsman een volgend hoofdstuk toevoegen met beleid dat voortkomt uit het preventieakkoord. Met dat akkoord moeten overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik worden tegengegaan, aldus De Telegraaf.

De staatssecretaris voert als sinds zijn aanstelling een beleid dat zoveel mogelijk roken en alcoholdrinken moet ontmoedigen. De accijnzen op tabak en sigaretten zijn al fors verhoogd en ook is het supermarkten verboden om nog langer rookwaren in het zicht van de klant te hebben.

Nu komt Van Ooijen dus met het plan om sportverenigingen de verkoop van alcoholische dranken te gaan verbieden, maar daarnaast mogen, als de plannen van Van Ooijen doorgaan, supermarkten geen wijn en speciale bieren meer verkopen. Van Ooijen zegt dat hij alles in de strijd gaat gooien om de steeds toenemende overgewicht bij de Nederlanders terug te dringen, maar ook het problematisch alcoholgebruik wil beteugelen.

De verwachting is dat Van Ooijen na de zomer zijn plannen naar de Tweede Kamer gaat sturen.

Voor de sportverenigingen zal dit een forse aderlating zijn als deze plannen worden aangenomen, veel verenigingen hebben de inkomsten van de bar nodig om te kunnen blijven bestaan.