Sanne Ruiter uit Onderdijk (30) jaagt haar droom na en strijd nu mee om de ‘Coiffure Award’

ONDERDIJK – “Vroeger wiekte ik graag de barbies kort tot groot verdriet van mijn zus.” Het zijn de woorden van voormalig zorgmedewerker Sanne Ruiter uit Onderdijk (30) die zich vier jaar geleden liet omscholen tot kapster. In het kappersvak kan ze haar creativiteit kwijt. Dit rook naar meer, dus meldde ze zich aan voor de Coiffure Award: een wedstrijd op basis van haarmodefotografie voor kappers in heel Nederland. Uit de duizenden inzendingen wist Sanne zich te nomineren als een van de 24 kappers die strijden om de winst in de categorie Consumer Award. Help jij haar mee aan de winst?

Tekst: Anne Smit

De zorg leek mijn roeping te zijn, het is ook een prachtig vak, echter kon ik mijn creativiteit er niet voldoende in kwijt. Nu ben ik mijn passie achterna gegaan in het kappersvak. In de salon vind ik het heel tof om krullen te knippen, zo natuurlijk mogelijke kleuringen te doen, allerlei soorten kapsels te knippen en uiteraard mag de styling hierbij niet ontbreken.”

Sanne zocht nog meer verdieping in haar werk. “Ik vind mijn werk onwijs leuk, ik wilde mezelf meer uitdagen en blijven ontwikkelen. Mijn werkgever, Hans Kampschuur van Raskappers opperde het idee om aan de Coiffure Award mee te doen.” In de kapsalon is deze award een groot begrip. Haar werkgever en oud collega’s hebben al een aantal keer deelgenomen en haar werkgever nam zelfs de winst mee naar huis. “Ik hou van het brainstormen over kapsels, en het knippen en stylen hiervan.”

Low-budget

De meeste salons hebben er veel geld voor over om een stylist, fotograaf en visagist in te huren. “Ik ben heel trots op mijn nominatie, mede omdat wij alles low-budget georganiseerd hebben. De overhemden die gebruikt zijn, heb ik bijvoorbeeld uit de kast van mijn broer getrokken. Daarnaast heeft mijn werkgever een passie voor fotografie en heeft deze prachtige serie geschoten. Ik heb me naast het knippen en stylen ook verdiept in de visagie en styling, zo hebben we dit alles zelf kunnen doen.

De mondhoeken van Sanne krullen omhoog als ze praat over het gehele proces. “De fotoserie is echt helemaal 80’s/90’s. Ik heb me in krullen knippen en stylen gespecialiseerd afgelopen tijd. Krullen zijn eigenwijs en gaan zitten hoe ze willen zitten. Dat is moeilijk in vorm te krijgen, daar lag voor mij de uitdaging. Toen hij de blouse aantrok had hij tot mijn grote vreugde ook nog borsthaar, alles wat ik in mijn hoofd had is zichtbaar en samengekomen op de foto.” Het model op de foto is een collega van Sanne. Speciaal voor haar heeft hij zijn snor laten staan. Op de achtergrond van de foto is oud stuckloper te zien. “Het is een verkeerd gedrukte verpakking, vroeger mochten stuckers dit kopen. Mijn werkgever had dit al zeven jaar op zolder liggen, dit paste onwijs goed bij de fotoserie die ik wilde neerzetten.” Doordat de achtergrond een patroon heeft, kun je het niet fotoshoppen vertelt Sanne. Alles wat we zien is helemaal echt, precies wat ze uit wilde stralen aan de jury.

Stemmen

Afgelopen tijd heeft Sanne zich verdiept in alles rondom het kapsel en het gevoel dat ze daarbij over wilde brengen. Met kennis en support heeft zij dit proces doorlopen en zijn er shootdagen geweest. Tot grote blijdschap is zij genomineerd. Om de winst mee naar huis te nemen heeft ze jouw stem nodig. “Mijn foto heeft iets eigenaardigs, niet glossy maar juist rauw en hard.” Scan de QR-code of ga naar www.coiffureaward.nl/stemenwin om je stem uit te brengen op foto 19. Stemmen kan tot één mei, veertien mei vindt het gala plaats in Hilversum.

Door: Anne Smit.