RDW: Zelfs in de berm moet een trekker een kenteken

MEDEMBLIK – Van A naar B, van eigen terrein naar de overkant van de weg en van bospad tot parkeerterrein. Ook bij de oversteek van het éne akker naar de andere ga je over de openbare weg, zelfs als je door de berm rijdt. Registreren is dus vaker noodzakelijk dan wordt gedacht.

Definitie openbare weg

Eigenaren van (land)bouwvoertuigen moeten hun voertuigen zo snel mogelijk registreren als deze op de openbare weg komen. Sommige voertuigeigenaren denken dat registreren toch niet nodig is, omdat ze niet op de openbare weg komen. Maar de definitie van de openbare weg is misschien ruimer dan men denkt. Het gaat om alle wegen en weggetjes waar andere mensen kunnen of mogen komen, zoals gewone wegen, fietspaden of B-wegen en landweggetjes.

Zelfs wegen die niet openbaar lijken te zijn, omdat ze worden afgesloten kunnen met een hek, poort of slagboom kunnen toch een openbare weg zijn. Parkeer- en bedrijfsterreinen zijn hier voorbeelden van. Bovendien geldt dat een weg een openbare weg is, als deze gedurende 30 achtereenvolgende jaren (na 1902) voor een ieder toegankelijk is geweest.

Alleen met een registratie

Vanaf 1 januari 2022 mogen trekkers, rijdende werktuigen (MMBS) en getrokken materieel alleen nog de openbare weg op als ze zijn geregistreerd. Registreren kan online via de website van de RDW . Online registreren is eenvoudig zodra de juiste gegevens – zoals handelsbenaming, type, VIN en bouwjaar – zijn verzameld.

Vanaf januari keuring noodzakelijk

Let wel : Vanaf 1 januari 2022 kan een eigenaar zijn (land)bouwvoertuig niet meer online registreren en is een keuring noodzakelijk. In plaats van 18 euro betaalt men dan minimaal 140 euro. Online registratie is eenvoudig zodra de juiste gegevens zijn verzameld. Bovendien staat alle informatie op de RDW-website: www.rdw.nl/registreren