Rainbow Colors Andijk gaat waterstof inzetten voor energieneutraal tulpen telen

ANDIJK – Negenduizend zonnepanelen liggen er op de daken van Rainbow Colors in Andijk, deze 9000 zonnepanelen zorgen ervoor dat er vaak meer energie wordt opgewekt dan gebruikt wordt en dus verdwijnt dat het net op. Maar door de krapte op het net komt ook dat meer en meer in gedrang en dus zocht eigenaar Bas Karsten naar een andere oplossing om het overschot aan energie beter te kunnen inzetten. En dat vond Karsten in het produceren van waterstof

Tegen Nieuwe Oogst zegt Karsten: “We zijn hier al sinds 2018 mee bezig. In het bestemmingsplan is een wijzigingsbevoegdheid voor de opslag van waterstof opgenomen. Feitelijk hebben we een eigen bestemmingsplan voor deze locatie“.

Flinke besparing op de kosten

Karsten zegt door zelf stroom op te wekken hoeft hij dat niet meer van het net af te nemen en dus ook geen energiebelasting meer betaalt, en daarnaast krijgt Karsten bij het produceren van waterstof naast de 70% ook nog eens 30% warmte die weer gebruikt wordt om het bedrijf te verwarmen.

Hoe werkt waterstof

Waterstof is een chemisch element dat bestaat uit één proton en één elektron. Het is het meest voorkomende element in het universum en speelt een essentiële rol in verschillende processen, waaronder energieopwekking.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Waterstof kan worden geproduceerd door een proces genaamd waterstofproductie. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, waaronder elektrolyse van water, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Een andere methode is stoomreforming, waarbij fossiele brandstoffen zoals aardgas worden gebruikt om waterstof te produceren.

Eenmaal geproduceerd kan waterstof op verschillende manieren worden gebruikt. Een belangrijke toepassing is waterstofbrandstofcellen, waarbij waterstof en zuurstof worden gecombineerd om elektriciteit en water te produceren. Dit maakt waterstof een veelbelovende bron van schone en duurzame energie, aangezien waterstofbrandstofcellen alleen water als bijproduct produceren.

Naast energieopwekking wordt waterstof ook gebruikt in industriële processen zoals het produceren van ammoniak en het raffineren van olie. Daarnaast kan waterstof worden gebruikt als brandstof voor voertuigen, waardoor emissievrij rijden mogelijk is.

Het gebruik van waterstof als energiebron heeft de aandacht van onderzoekers en beleidsmakers getrokken vanwege de potentiële voordelen op het gebied van koolstofarme energie en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Hoewel er nog uitdagingen zijn op het gebied van productie, opslag en distributie, wordt waterstof gezien als een veelbelovende optie voor een duurzame energietoekomst.