Projectontwikkelaar MaZ in verweer tegen hoger beroep Medemblik

MEDEMBLIK – ‘Er klopt niets van wat de wethouder beweert,’ is zo’n beetje de stelling van Richard de Ruiter de projectontwikkelaar van het MaZ project aan de kop van de Nieuwstaat. In een brief aan de gemeenteraad en in ons bezit, zegt De Ruiter: “Vanzelf sprekend heeft eenieder het recht om in hoger beroep te gaan, maar de beslissing om in hoger beroep te gaan moet wel op basis van de juiste uitgangspunten worden genomen.’

Lees ook: Rechter geef projectontwikkelaar Medemblik aan Zee extra tijd, Medemblik gaat zich beraden op vervolgstappen

Volgens de projectontwikkelaar heeft wethouder Jeroen Broeders de gemeenteraad voor dat de kort gedingrechter ten onrechte niet heeft gekeken naar de aanbestedingsrechtelijke zaken. De Ruiter: “De wethouder er daarmee aan voorbij dat in het kort geding niet de vraag ter beoordeling voorlag of de wijzigingen van de koopovereenkomst in strijd zijn met het aanbestedingsrecht.

In de brief beschuldigd De Ruiter de wethouder ook van het een onjuiste en eenzijdige wijze uiteenzetten van het overleg tussen de gemeente Medemblik en MaZ. Dit naar aanleiding van vragen die Tjeu Berlijn van Hart voor Medemblik afgelopen maandagavond stelde aan de wethouder.

lees ook: Wethouder Broeders in hoger beroep om Stadhuis (video)

Medemblik heeft de projectleider op 20 september 2023 laten weten dat zij niet bereid is om het termijn waarin het plan gerealiseerd moet worden te verlengen, wel wilde Medemblik in gesprek gaan over de bestemming van de winkelruimtes onder de appartementen, deze hebben afgelopen 4 maart 2024 plaatsgevonden en waar Medemblik liet weten de projectleider aan het contract te houden en niet te willen praten over het wijzigen van de plannen. Wethouder Jeroen Broeders liet eerder al aan Medemblik Praat weten dat dan het hek van de dam is en elke projectleider plannen kan gaan indienen en als blijkt dat deze niet haalbaar zijn snel de plannen aanpassen.

De projectontwikkelaar stuurde afgelopen 19 april 2024 haar plan van aanpak om MaZ toch nog te realiseren maar niet veel later op 1 mei liet de gemeente weten hier niet op te gaan reageren. Ook dat de wethouder niets ziet in mediation. De projectontwikkelaar schuift de vertragingen vooral af op de oorlog in de Oekraïne en de veranderende marktomstandigheden zoals de coronacrisis.

Lees ook: Wethouder Broeders is klaar met projectontwikkelaar Medemblik aan Zee en ontbindt het contract

Het hoger beroep tegen de uitspraak van de kort gedingrechter zal vrijwel zeker binnen 2 maanden gaan plaatsvinden.

6 gedachten over “Projectontwikkelaar MaZ in verweer tegen hoger beroep Medemblik

 1. Ja natuurlijk praat de projectontwikkelaar zijn straatje schoon. Ik moet nog maar zien of zij het hoger beroep gaan winnen. Medemblik staat sterk, vooral omdat 2 dagen voor de deadline de projectontwikkelaar ineens ging roepen, JA WE DOEN HET WEL HOOR’, ja jammer te laat. De projectontwikkelaar wist vanaf dag 1 dat het project nooit ten uitvoer kon worden gebracht. Lekker hoog inzetten en we zien wel waar het schip strand, de gemeente gaat wel mee om geen gezichtsverlies te lijden.

  Nou er is maar 1 die gezichtsverlies lijdt en dat is de projectontwikkelaar. We hebben eindelijk een wethouder die de poot stijfhoud. klaar, contract is contract eentje die al veel te vaak is aangepast. .

 2. Mee eens maar wat ik smerig vind is dat de projectontwikkelaar de corona en de oorlog gebruikt als excuus.
  Wat een smeerlap.
  En de wethouder heeft groot gelijk nooit hoor je iets en nu inneens dit.

 3. Dat de coronacrisis en de oorlog een grote weerslag hebben gehad op de bouwsector is algemeen bekend, dat zal ook hier gelden.

 4. Jan: Deze projectontwikkelaar heeft vanaf het moment dat ze de prijsvraag wonnen de plannen meer en meer lopen aan te passen, en zelfs zo erg dat er van de oorspronkelijke plannen niet veel meer over is. Eigenlijk had het al veel eerder, in 2018 of 2019 moeten worden teruggenomen door de gemeenteraad en opnieuw de prijsvraag uit had moeten worden geschreven.

 5. mijn reactie is op de bewering dat de coronacrisis en de oorlog Oekraine niet als excuus gebruikt kunnen worden, dat dat smerig zou zijn. Dit is onzin, beide zijn van grote impact op bouwprojecten.

 6. Ik zeg dus dat hij al een maand of 3 na de gunning de plannen aan het veranderen was, het toenmalige college had toen al de poot stijf moeten houden en de projectleider aan de winnende inzending moeten houden anders geef je het maar terug. Daar is men al al aan het blunderen geslagen. Het plan van Olthoff en Noor was veel beter en had er nu al lang en breed gestaan. Maar iedereen is in de luren gelegd door een projectontwikkelaar die zijn gouden bergen niet waarheid kon maken.

Reacties zijn gesloten.