Proeverij voor smaakverandering bij kanker in het Dijklander Ziekenhuis

HOORN – Het Dijklander Ziekenhuis organiseert op zaterdag 30 oktober een proeverij in Purmerend voor patiënten die chemotherapie krijgen. Zij merken namelijk vaak dat hun eten door de behandeling niet meer smaakt zoals voorheen. Ze ervaren verlies, vermindering of verandering van smaak. Tijdens de proeverij leren patiënten óf en hoe ze hun smaak kunnen sturen.

Samen met dieetkok Cees Neefjes bedacht gespecialiseerd verpleegkundige Annita van der Meulen, werkzaam op het Dagcentrum Oncologie, het idee om de proeverijen te organiseren. Op basis van het persoonlijke smaakprofiel kan worden geadviseerd bepaalde ingrediënten te gebruiken om de maaltijd voor de patiënt weer op smaak te brengen, zodat het eetgenot terugkomt.

Annita: “Chemotherapie tast vaak de smaakbeleving aan, terwijl goede voeding een grote rol speelt in het herstel. Maar ook is het genieten van eten heel belangrijk voor kwaliteit van leven van patiënten. Met de tips die de patiënt gaat ontdekken tijdens de proeverij hopen we een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de smaakbeleving en dat de patiënt hierdoor weer zin in eten gaat krijgen. Zodat ze weer kunnen genieten én sterker zijn voor de volgende behandeling.

Datum en programma
In twee uren leren deelnemers van kok Cees Neefjes óf en hóe ze hun smaak kunt sturen. Omdat samen genieten minstens zo belangrijk is, mogen deelnemers een partner, vriend of vriendin meenemen op persoonlijke smaakontdekkingsreis. Het programma is aangepast volgens de coronamaatregelen. De proeverij wordt gegeven op zaterdag 30 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis in Purmerend. 

Aanmelden
Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.dijklander.nl/agenda