Politie slaat alarm over criminelen die jonge kinderen snus aanbieden

WEST-FRIESLAND – Criminelen proberen jonge kinderen verslaafd te maken aan snus. Snus is zakje waarin nicotine zit, een hoeveelheid dat gelijk staat aan minimaal 20 sigaretten. De politie laat weten dat kinderen vaak na 3 zakjes al verslaafd zijn aan snus.

Kinderen zijn een gemakkelijk doelwit omdat snus naast dat het er leuk uit ziet ook nog lekker ruik. Zodra een kind verslaafd is als snus en meer snus wil hebben moeten ze daarvoor klusjes doen voor de criminelen.

Vooral kinderen uit groep 7 en 8 zijn het doelwit van deze criminelen maar ook leerlingen van de brugklas worden meer en meer aangespoord om snus te gebruiken.

Gebruikers kunnen klachten ervaren die meestal een effect zijn van de nicotine, zoals irritatie in keel en mond, de hik, maagklachten, misselijkheid en duizeligheid. Ook hartkloppingen of een onregelmatige hartslag, verhoging van de bloeddruk en algeheel onwelbevinden treden regelmatig op. Zeker bij hoge doseringen is nicotine schadelijk voor het zenuwstelsel. Dat is vooral bij jongeren van belang, omdat het een nadelig effect kan hebben op de ontwikkeling van het jonge brein.