Podcast Monique Ravenstijn: “Duurzaam omgaan met eten”

Wordt het dan niet eens tijd dat wij als supermarkten onze verantwoording gaan nemen en onze klanten meenemen in hoe ze het verspillen van goed voedsel kunnen verminderen?

Gemiddeld gooien wij in Nederland jaarlijks per persoon 33 kilo aan eten weg, dat is elke vier dagen een warme maaltijd die in de kliko belandt. Zelf schrok ik enorm van dit gegeven, dat er veel eten weggegooid werd dat wist ik wel. Maar dat er bij ons als burgers zoveel goed voedsel in de kliko belandt daar ben ik oprecht door geschokt. Dit staat vooral in schril contrast met de vele gezinnen in ons land die in armoede leven.

Zelf ben ik van mening dat dit een van onze verantwoordingsgebieden is. En ja, ook bij mij gaan vele alarmbellen af. Mo doe even normaal, wij zijn omzetmotors, alles is op dit model gebaseerd. Hoezo oproepen tot bewuster kopen, is de klant niet zelf verantwoordelijk in deze? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, dat is natuurlijk gewoon waar, maar aan de andere kant hebben wij een gezamenlijke verantwoording voor onze planeet.

Zelf zeg ik altijd gekscherend, 2023 was een jaar waarin het nog nooit zo nat geweest is en tegelijkertijd nog nooit zo droog en warm. Maar we hoeven niks aan het klimaat te doen. Nee hoor, gewoon lekker stikstof blijven uitstoten aan alle kanten en vooral blijven doen wat we altijd doen.

Oprechte en eerlijke communicatie in deze draagt mijns inziens bij aan hoe je consument jou ziet. Tijd dus voor een andere zienswijze. Ik vind het onze plicht om deze uitdaging maar zeker ook kans aan te gaan. Rondvraag langs mijn vriendinnen leert dat deze zich veelal niet bewust zijn van hun gedrag. Nu woon ik in een soort enclave waar de link met de ‘echte’ samenleving soms iets wat verloren is gegaan. Maar juist deze doelgroep is een mooie om een oproep als deze te laten landen.

Zo ook bij de jeugd, en ja ook in mijn eigen huishouding. Als ik de koelkast niet strak beheer dan belandt er bij mij ook meer dan nodig in de container. Ondanks dat ik mijn boodschappen elke week middels een lijstje haal. Een simpele tip om gericht te kopen.

Voedsel preppen, een hip woord voor het bewaren van eten in bakjes is ook een leuke hint. Ook nog eens superhandig voor als er eens geen tijd is voor het bereiden van een gezonde maaltijd. Voor juist diegene die in de avond moet werken of sporten. Ook het aankopen van groenten in zijn originele vorm helpt bij het tegengaan van verspilling. Zo ook een zekere creatieve kookgeest. Want drie stengels bleekselderie voor een recept, wat doe je met de overgebleven staken? Zelf gebruik ik deze dan, of als snack, of plan ik een vervolg recept in waar deze groenten ook in terug komt, of doe ik gewoon lekker eigenwijs meer stengels in het recept.

Laatst al pratend in onze podcast Pragmatisch duurzaam over dit onderwerp ontdekten wij dat jezelf als burger veel meer kan doen dan dat je jezelf vaak realiseert. De oplossingen zijn vaak gezond, gaat weggooien tegen en dus vermindert dit onze foodprint. Is dit niet een onwijs sympathieke boodschap om naar onze klanten te brengen?