PFAS in ons drinkwater, Volt en D66 willen opheldering van de Gedeputeerde Staten

MEDEMBLIK – Een recent artikel in het Financieele Dagblad waarin drinkwaterbedrijven grote zorgen uiten over de aanwezigheid van PFAS in ons drinkwater maar ook over de uitzonderingen voor gewasbestrijdingsmiddelen die door de Europese Commissie worden overwogen met betrekking tot het PFAS-verbod.

De beide partijen in de Provinciale Staten van de Provincie Noord-Holland willen nu van de Gedeputeerden weten of zij bekend zijn dat het RIVM als risico’s van PFAS ziet dat PFAS vrijwel niet af te breken is in het milieu en dat PFAS toxisch zijn die zich niet alleen gemakkelijk verspreiden in het milieu maar zich ook ophoopt in lichamen van mens en dier.

De beide partijen wijzen de Gedeputeerde Staten op het feit dat PFAS wordt gebruikt om de werkzaamheid van pesticiden te versterken en dat op deze wijze minimaal 100 ton PFAS per jaar in ons milieu komt en via omwegen in onze lichaam. Maar ook dat drinkwaterbedrijven zoals PWN zich grote zorgen maken over de aanwezigheid van PFAS in ons drinkwater door het gebruik van PFAS in pesticiden. Volt en D66 willen van de Gedeputeerden weten of zij in actie komen tegen de gevaren van PFAS.

Volt en D66 roepen de Gedeputeerde Staten dan ook op om samen met de andere provincies een stevige lobby te starten richting het Rijk en de EU om PFAS te gaan verbieden in bestrijdingsmiddelen.