Peiling: Moet Hoorn het standbeeld van J.P. Coen weghalen

HOORN – Het splijt Hoorn, een groot deel wil dat het standbeeld gewoon op het Roode Steen blijft staan maar een ander deel wil dat het standbeeld verdwijnt omdat het teveel aan de onderdrukking en gewelddadig bestuur op de Banda-eilanden

Ook de politiek in Hoorn is zwaar verdeeld over wat er nu met het standbeeld moet gebeuren. De gemeenteraad van Hoorn heeft nu een motie aangenomen waarin het college van Hoorn is opgeroepen om stadsgesprekken te organiseren met het standbeeld als onderwerp.

Jan Pieterszoon Coen (Hoorn, 8 januari 1587 – Batavia, 21 september 1629) was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal (1613), directeur-generaal (1614) en vanaf 1617 de vierde gouverneur-generaal over alle bezittingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) buiten de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn bekendheid is onder meer te danken aan het behalen van een monopolie op de lucratieve nootmuskaathandel in 1612 en het stichten van de handelspost Batavia in 1619, wat uitgroeide tot de hoofdstad van Nederlands-Indië (het tegenwoordige Jakarta).

Zijn heldenstatus wordt bekritiseerd, vooral vanwege zijn bloederig gewelddadige optreden op de Banda-eilanden waarbij hij een handelsmonopolie verkreeg voor nootmuskaat, foelie en kruidnagel. Hij kreeg hierdoor de bijnaam ‘slachter van Banda’. In een brief naar de VOC schreef hij later “(…) we kunnen geen handel drijven zonder oorlog, of oorlog drijven zonder handel”

Zijn bekendste uitspraak is „Dispereert niet, ontsiet uwe vijanden niet, daer en is ter werelt niet dat ons kan hinderen”. Op standbeelden is dit vaak afgekort naar alleen “dispereert niet”, wat vertaald kan worden naar ‘heb geen wanhoop’. (Bron: Wikipedia)

Maar wat vind u, moet Hoorn het standbeeld weghalen?

Moet Hoorn het standbeeld van Jan Pietersz Coen weghalen?

Laden ... Laden ...

2 gedachten over “Peiling: Moet Hoorn het standbeeld van J.P. Coen weghalen

  1. Nee, het standbeeld moet blijven.
    Het is maakt een groot deel uit van de geschiedenis van Hoorn.

  2. Nee het standbeeld moet zeker blijven.. Het maakt onderdeel uit van de Geschiedenis / VOC .. door het weg te halen vervagen de verschrikkingen die er in die tijd plaatsgevonden hebben nog meer dan dat ze al doen.. Ik ben in het museum op Banda geweest ( daar waar een afbeelding van dit standbeeld + het Westfries museum te zien is ) en heb met eigen ogen de verschrikkingen en oorlogsmisdaden gezien die deze meneer veroorzaakt heeft.. Je kan de geschiedenis nou eenmaal niet wissen Ook niet door het beeld weg te halen… Er zou enkel en alleen een info bord met verwijzing naar deze gebeurtenissen moeten zijn ( of wellicht staat dat er al )

Reacties zijn gesloten.