Oorlogsmuseum Medemblik: Lezing ‘’De Geallieerde Spoorwegen in de W.O.II’’

MEDEMBLIK – Zonder logistiek is een oorlogsvoering of een bevrijding, zoals die van Europa in 1944, maar ook heden ten dagen nog, niet mogelijk. Een leger bestaat uit veel onderdelen. Het onderdeel dat het vervoer regelde in de Tweede Wereldoorlog aan de Amerikaanse zijde heette het Transportstion Corps. Daaronder ressorteerde het weg- , water, railvervoer. Het railvervoer werd daarbij ondergebracht bij drie divisies genaamd het 1e,2e en 3e MRS (Military Railway Services).

Na de aanval op Pearl Harbor raakte Amerika vanaf 7 December 1941, betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Vrijwel direct is men aan de slag gegaan op vele fronten om de vijand te keren. De Amerikaanse industrie werd op grote schaal ingeschakeld om militaire voertuigen te ontwikkelen en produceren, zo ook spoorwegmaterieel. Want de legerleiding had reeds bedacht dat de spoorwegen de ruggengraat van alle militaire operaties in de bezette gebieden zou gaan vormen.

De enorme hoeveelheden goederen die benodigd waren bij de bevrijding van de bezette gebieden konden alleen maar op die wijze naar het zich steeds maar weer verplaatsende front worden getransporteerd. Door middel van calculaties had men berekend voor die taak maar liefst 100.000 stuks spoorwegmaterieel nodig te hebben, waarbij men nadrukkelijk rekening had gehouden met het feit dat er ter plaatse geen spoorwegmaterieel meer beschikbaar zou zijn!

In samenwerking met het Engelse War Department werd aan deze productie van geallieerd spoorwegmaterieel vanaf Januari 1942 vormgegeven. Een interessant en uniek stuk geschiedenis wat gepresenteerd wordt met ondersteuning van veel origineel W.O.II beeldmateriaal!

Na dit eerste deel is er een pauze en na de pauze verteld Hans de geschiedenis van inzet van spoorwegen bij de wederopbouw tot het heden aan toe!

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. Er zal worden gekookt op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. De Museumkoks leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren!

 • Tickets boeken:
  www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
 • Datum: vrijdag 17 februari 2023
 • Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
 • Inloop: 19:15
 • Start lezing: 20:00
 • (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
 • Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8)
 • (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
 • Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik