Ook zonder Marijke Groenewoud is Irene Schouten te sterk voor het marathonpeloton, wint de 13e ronde in Eindhoven

HOOGKARSPEL – Terwijl Marijke Groenewoud in Polen tijdens de één na laatste world cup haar eerste zege pakte op de 1500 meter waar zij favoriet Miho Takagi in een direct duel aftroefde, stond Irene Schouten op het ijs van de schaatspiste in Eindhoven aan de start van de 13e ronde van de marathon cup. Vrijwel direct na de start liet Irene direct merken dat zij er was door brutaal de koppositie te nemen en even flink gas te geven.

Ze kreeg een paar schaatssters mee in haar poging te ontsnappen, waaronder de uit Wieringerwerf afkomstige Evelien Vijn. Beau Wagemaker uit Hoogkarspel bleef in het peloton zitten om af te wachten hoe de strijd zou gaan uitpakken.

Bea vertelt aan Medemblik Praat dat de eerste wedstrijd op kunstijs na de wedstrijden op het natuurijs van de Weißensee altijd even wennen is. “Sommige zijn goed teruggekomen, andere hebben nog wat lichamelijke mankementen en weer anderen zijn niet op de Weißensee geweest.

Harde en snelle wedstrijd

Door het ontbreken van Irene Schouten haar teammaatje zagen de schaatssters hun kans schoon om het Irene even flink moeilijk te maken door het tempo hoog te houden waardoor het ijs snel slechter werd wat de wat het nog zwaarder maakte voor de schaatssters. Op zes ronden voor het einde ging het dan echt beginnen, een groepje, zonder Irene Schouten, ontsnapte uit de greep van het peloton en hoopte weg te blijven maar dat stond het peloton niet toe en op 3 ronden voor het einde werd dit groepje weer teruggepakt waarna de dames zich gingen opmaken voor de massastart die zoals altijd op superieure wijze werd gewonnen door Irene Schouten

Beau: “Ik zat vaak goed van voren en was een paar keer mee met een kopgroepje, maar geen enkele groep kwam weg en het werd een massasprint. Bij de laatste 10rondes was er nog wel een ontsnappingspoging van 4 rijdsters, waardoor er hard werd gereden en het peloton op een lint bleef. Er ontstonden gaatjes in het peloton.  Helaas zat ik toen net te ver van achteren en verloor de aansluiting doordat anderen niet meer konden volgen.  Uiteindelijk wel teruggekomen, maar het was toen nog maar 2 a 3 rondjes te gaan en de meeste pit was er wel uit. Wel nog kunnen sprinten naar een 14e plek.”

Janet Beers uit Hoogkarspel finishte als de nr. 12, Evelien Vijn uit Wieringerwerf en lid van het opleidingsteam van Jumbo-Visma als de nr. 13 en Beau Wagemaker uit Hoogkarspel als 14e.

Volgende week de 14e cup wedstrijd in Groningen en daarna reist het marathonpeloton af naar Luleå in Zweden voor nog 3 natuurijswedstrijden.

Irene Schouten wint de 13e ronde van de Marathon Cup in Eindhoven