Omslag op woningmarkt: overbieden voor alle woningtypen verleden tijd

WEST-FRIESLAND – Jarenlang was het volstrekt normaal om boven de vraagprijs te bieden. Op het hoogtepunt werd voor sommige woningtypen gemiddeld zelfs meer dan 10% overboden. Deze trend is nu compleet omgeslagen, blijkt uit de recentste analyse van de woningmarkt door Ortec Finance: in februari bereikten de gemiddelde overbiedingen voor het eerst sinds maart 2018 het nulpunt. Bovendien was in februari voor het eerst in lange tijd sprake van een prijsdaling op jaarbasis.

Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen steeds meer omlaag. Afgelopen februari werd gemiddeld op geen enkel woningtype meer overboden, bij vrijstaande woningen was de gemiddelde bieding zelfs minder dan de vraagprijs. Een jaar geleden was zoiets bijna ondenkbaar.

5 jaar van overbiedingen

Het overbieden begon in april 2018, toen voor appartementen gemiddeld meer werd betaald dan de vraagprijs. De tussenwoningen volgden in januari 2020, de hoekwoningen in mei van datzelfde jaar en in november de twee-onder-een-kapwoningen. Het laatste woningtype, de vrijstaande woning, volgde nog geen jaar later, in juli 2021.

De stijgende overbiedingen bereikten in december 2021 hun top. Gemiddeld werd in Nederland toen 10% of meer overboden op appartementen, tussenwoningen en hoekwoningen. Vanaf juni 2022 gingen voor alle woningtypen de overbiedingen gemiddeld weer omlaag, om in februari 2023 het nulpunt te bereiken. Daarmee is een einde gekomen aan bijna vijf jaar van overbiedingen.

Nu ook prijsdaling op jaarbasis

Ook andere ontwikkelingen op de woningmarkt volgden een negatieve trend. In februari daalde de gemiddelde huizenprijs 0,62%: precies twee keer zoveel als in januari. Zoals de grafiek van het indexcijfer hieronder laat zien, was de gemiddelde huizenprijs in januari 2023 terug op het niveau van een jaar eerder. In februari was voor het eerst sprake van een prijsdaling op jaarbasis: een afname van 2,03% ten opzichte van februari 2022.

Laagste aantal transacties in 3 jaar

In februari werden minder dan 12.000 woningtransacties geregistreerd, het laagste aantal in drie jaar tijd. Ten opzichte van januari betreft dit een afname van bijna 10%; ten opzichte van februari vorig jaar is de afname zelfs bijna 16%. De Maandalert Woningmarkt van Ortec Finance zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij met interactieve kaarten voor de prijsontwikkelingen per provincie en per gemeente, het aantal transacties per prijsklasse en het aantal transacties per woningtype.