Oefening: Cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten

NOORD-HOLLAND – De politie, het Openbaar Ministerie (OM), 32 gemeenten en verschillende veiligheidsregio’s in Noord-Holland oefenden woensdag 10 juli op het thema cyber. Door gezamenlijk te oefenen wapent de overheid zich tegen cybercriminaliteit. Met een maatschappij die digitaliseert nemen digitale dreigingen toe. Deze cyberdreigingen vragen om een andere aanpak dan fysieke dreigingen. In de oefening werden verschillende scenario’s behandeld, waaronder een ransomware-aanval.

Cybercrime bestrijden begint bij bewustwording

Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland: “Het bestrijden van cybercime vraagt om een gezamenlijke aanpak, ook vanuit de driehoek (politie, OM en gemeenten). Naast het bestrijden van deze vorm van criminaliteit, is het je bewust zijn van de gevaren misschien nog wel belangrijker, want voorkomen is beter dan genezen. Deze cyberoefening is daar een goed voorbeeld van. Door gezamenlijk met elkaar te oefenen creëren we bij alle betrokken partijen bewustwording over verschillende vormen van cybercrime. Daarnaast kunnen we door zo’n oefening elkaar sneller vinden en weten we beter van elkaar wie welke rol heeft tijdens een cyberaanval.”’

Oefening in samenwerking met NH Veilig

De oefening kwam tot stand met ondersteuning van NHVeilig. Dit is een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. Criminaliteit stopt niet bij gemeentegrenzen en veiligheidsopgaven kunnen complex, divers en veranderlijk zijn. Samenwerking is dan ook een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken.