Nichtje en oom zetten overval op bezorgbus in scène in Geestmerambacht

MEDEMBLIK – De 26-jarige Jaqueline V. uit Hippolytushoef, nu woonachtig in Medemblik, en haar 46-jarige oom J V. , haar oom, uit Opmeer kijken uit op een fikse taakstraf en een lange voorwaardelijke gevangenisstraf. Dit kregen ze dinsdag te horen in de Alkmaarse rechtbank. Ze werden opgeroepen om hier te verschijnen op verdenking van het verduisteren van postpakketten op 7 september 2021. De 26-jarige Jaqueline.V. werkte destijds als pakketbezorgster. Samen met haar 46-jarige oom zette ze een overval op haar bezorgbus in scène in Geestmerambacht. Met een buit van dertien heetwaterkranen en een aantal fietsen gingen de verdachten ervandoor. Naar verluidt zijn de spullen voor ongeveer 2400 euro in totaal doorverkocht.

Jan. V. en zijn nichtje kijken met tegenzin terug op het feit. “Ik ben erin geluisd. Ik voelde me angstig en bedreigd,” verklaarde V. De operatie zou een idee zijn geweest van ene L.H. Deze man werd dinsdag niet berecht, maar werd door de medeverdachten aangewezen als degene die de leiding nam. Toch vindt het Openbaar Ministerie (OM) dat het verduisteren van postpakketten Jaqueline. V. en Jan. V. zeer aan te rekenen was. “Daarnaast heeft de in scène gezette overval veel postbezorgers een ontzettend onveilig gevoel gegeven,” zei ze in haar requisitoir. Tegen deze twee verdachten eiste ze een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf van 120 dagen, met aftrek van hun voorarrest. Wel vindt de officier van justitie dat daar ook nog een werkstraf van 80 uur aan moet worden toegevoegd. PostNL vorderde een totale vergoeding van ruim 11.000 euro voor de gestolen goederen en de gemaakte onderzoekskosten.

De derde verdachte die zich dinsdag moest verantwoorden, was de 40-jarige Danny. R. uit Alkmaar. Hij kwam in beeld toen er een plaats moest worden gevonden voor de gestolen goederen. H. zou hebben geweten dat R. veel ruimte had in huis, en hem hebben gevraagd of ze wat spullen bij hem mochten stallen. R. hielp het drietal met het uitladen van de spullen, en ontving een bedrag van 200 euro. “Ik vroeg nog of het goede spullen waren, en dat werd bevestigd,” verklaarde hij. Hij zou dan ook niet hebben geweten dat de goederen gestolen waren. Het OM erkende dat zijn rol kleiner was geweest dan die van de overige verdachten. Toch eiste de officier een hoge straf tegen hem: een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden, en een taakstraf van 180 uur. De reden daarvoor was dat de man ook twee huisinbraken op zijn kerfstok zou hebben. 

Op 24 januari spreekt de Alkmaarse rechtbank haar vonnis uit in deze zaak.