Monument De Munt symbolisch overgedragen aan gemeente Medemblik

Op de foto: Het nieuwe monument De Munt in Medemblik (Foto: Triste Media)

MEDEMBLIK – De Oudheidkundige vereniging Medenblick draagt het monument De Munt over aan de gemeente Medemblik. Burgemeester Frank Streng nam tijdens een bijeenkomst vrijdag 15 oktober in de Muntstraat, namens de gemeente, symbolisch het onderhoud van het nieuwe monument over van de vereniging.

Het monument vertelt een belangrijk historisch feit. Namelijk dat op deze plek in de 18e eeuw het Munthuis van Medemblik stond. Hier werd in de jaren tussen 1655 – 1781 de Westfriese munt geslagen.

Het nieuwe gedenkteken aan de Muntstraat, nabij de Westerkerk ofwel Bonifaciuskerk, is een ontwerp van kunstenaar Peter Koelemeijer, en werd vorig jaar november onthuld.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Triste Media

Ooit had dit monument een voorganger; de Muntenboom. Deze boom moest wegens ziekte gekapt moest worden. Het idee van de beeldhouder van de muntenboom Jeipo Paardekooper was destijds om de Munt blijvend in herinnering te houden. De oudheidkundige vereniging in de stad nam na het verdwijnen van de muntenboom het initiatief om op deze plek een blijvend monument op te richten. Daarvoor werd onder andere een crowdfundings-actie opgezet.

Respect

Burgemeester Frank Streng: ‘Betrokken Medemblikkers – met liefde voor de historie van hun stad Medemblik zien ook nu de waarde van de historie. Zij realiseren zich dat het behoud van stenen én van verhalen een belang dient. Namelijk kennis en respect voor het verleden en het doorgeven hiervan aan de volgende generaties. Ook het monument waar we nu staan is het levende bewijs van een tastbare herinnering aan het verleden’.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Triste Media

Onderhoud

Niet alleen heeft gemeente Medemblik een deel van de kosten voor het monument op zich genomen, ook is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. Het onderhouden van het groen eromheen gebeurt door vrijwilligers uit Medemblik.

Burgemeester Streng dankte alle betrokkenen waaronder de Oudheidkundige Vereniging voor haar inspanningen om dit monument tot stand te brengen.

Ik wens dat deze plek de historie voor altijd levend zal houden. Dat de geschiedenis en de betekenis voor Medemblik in het verleden, in onder meer stadswandelingen aan toeristen en passanten, doorverteld mag worden’.

Over de Munt

Vanwege de voortdurende oorlog in de Nederlanden was het verkrijgen van guldens uit de officiële munt in Dordrecht erg moeilijk. Vanaf 1609 rouleerde de vestigingsplaats: de munt was voor een periode van zes jaar afwisselend in een van de drie steden gevestigd; Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

In Hoorn en Medemblik was de munt gevestigd in de Muntstraat. Decennia lang werden hier in Medemblik dus munten geslagen. Munten die van hand tot hand gingen in heel West-Friesland.