Middenstand, bedrijven, inwoners, scholieren Medemblik in actie voor meer insectentuintjes centrum Medemblik

MEDEMBLIK – Insecten als de bij en de vlinder, worden bedreigd. Omdat insecten onmisbaar zijn in de natuur, komen Winkeliersvereniging MEVO, bewoners, Gemeente Medemblik en leerlingen van de basisscholen samen in actie. Op diverse braakliggende stukjes grond  in Medemblik-centrum worden insectentuintjes aangelegd. Wie de actie wil steunen, doet dit door gratis sociale punten te sparen in de ‘Winkelen in Medemblik’- app.

De afgelopen 30 jaar is het aantal vliegende insecten met zo’n 75% afgenomen. Het gebruik van pesticiden in de landbouw, klimaatverandering en verdroging zijn hier de oorzaak van. Het monotoner worden van het Nederlandse landschap maakt bovendien dat de voedselvariatie voor insecten te gering is.

Belangrijke rol

Insecten spelen een belangrijke rol in de natuur. Zo bestuiven ze bloemen en planten en zorgen zo voor de voorplanting ervan. Ook vormen insecten voor veel dieren een belangrijke voedingsbron. De extreme afname van de insectenpopulatie brengt het evenwicht in de natuur in gevaar. 

Samen in actie voor de natuur

Johan Blokker, voorzitter horeca- en winkeliersvereniging MEVO: “Omdat insecten onmisbaar zijn in de natuur, is het de hoogste tijd om ze te helpen. Daarom slaan winkeliersvereniging MEVO, bewoners, leerlingen van basisscholen en Gemeente Medemblik de handen ineen en leggen op diverse braakliggende plaatsen in het centrum van Medemblik insectentuintjes aan. Door het zaaien van wilde bloemen en het plaatsen van wilgenschermen met insectenhotels, wordt op deze plekken een aantrekkelijke omgeving voor vlinders-, bijen- en andere kriebelbeestjes gecreëerd. Een plek speciaal voor insecten met voldoende ruimte voor het bouwen van nestjes en een grote diversiteit aan bloemen én nectar. 

Sociale punten

Wilt ook u uw steentje bijdragen aan het realiseren van de insectentuintjes? Spaar dan gratis mee voor sociale punten in de Winkelen-in-Medemblik app! Met deze punten spaar je voor zaadjes, insectenhotels en andere benodigde materialen. Voor meer informatie over sociale punten, zie winkeleninmedemblik.nl.