Meer minderjarigen kunnen nog steeds vrij simpel alcohol kopen in winkels en in kantines

WEST-FRIESLAND – Dit blijkt uit onderzoek door Bureau Objectief die minderjarige mysteryshoppers van 16 en 17 jaar jong in totaal 2430 aankooppogingen liet doen. De aankopen zijn gedaan in (avond)winkels, cafetaria’s, horecagelegenheden, (NS)-kiosken, slijterijen, (sport)kantines, supermarkten en via thuisbezorgdiensten.

De uitkomst van het onderzoek is dat in 2022, 39,4% van de pogingen mislukte,in 2020 tijdens het vorig onderzoek was dit nog 38%. In de onderliggende de categorieën was de hoogste naleving geconstateerd bij slijterijen (71,0%) en supermarkten (62,6%). De laagste naleving werd waargenomen bij thuisbezorgkanalen (10,0%).

Grote gezondheidsrisico’s

Het gebruik van alcohol door jongeren brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen, is het belangrijk dat u daar kunt interveniëren waar dit het hardst nodig is. Zo kunt u de preventie- en handhavingsactiviteiten risicogestuurd inzetten: waar proberen jongeren alcohol te kopen en waar is de kans het grootst dat ze in hun pogingen slagen?

Het hele rapport kunt u hier lezen (PDF)