MEDEMBLIK – Eeuwenlang hebben windmolens het aangezicht op de stad Medemblik bepaald. Van de vroegste geschiedenis van deze meelmolens is weinig bekend. Op oude kaarten staat de Westermolen al sinds ca. 1565 afgebeeld. Nadat de Westermolen wegens verval in 1948 werd gesloopt, is van 1986 tot en met 1990 door een aantal vrijwilligers op dezelfde plek molen de Herder neergezet. De Herder heeft eerst vanaf 1695 in Jisp/Wormer te hebben gewerkt als oliemolen en vanaf 1903 als korenmolen in Willeskop.
Stichting de Medemblikker Meelmolen
Sinds 1990 heeft Stichting de Medemblikker Meelmolen de zorg over de Herder. Een taak die het bestuur samen met een groep van bijna 35 enthousiaste vrijwilligers met veel plezier vervullen.
Door middel van rondleidingen, meelverkoop, verschillende jaarlijkse evenementen in en rond de molen, plus de verhuur van de bij onze stichting behorende Poorthuis, kunnen zij jaarlijks genoeg financiële middelen genereren om de monumentale molen draaiende te houden.
Groot onderhoud
Maar een molen staat dag in dag uit, jaar in jaar uit, in weer en wind. Op een gegeven moment slijten er bepaalde onderdelen en dan is er groot onderhoud nodig. Dat was vroeger zo en nu nog steeds. Bij molen de Herder moeten hoognodig o.a. het wiekenkruis, de windpeluw, de spruiten, de staart en meerdere kleine onderdelen vervangen worden. Hiervoor is veel geld nodig.
De totaalkosten van de werkzaamheden bedragen bijna twee ton. Hiervan heeft de stichting al een subsidie van € 109.000,= van de provincie Noord-Holland toegezegd gekregen.
Zij hopen zo snel mogelijk de resterende gelden bij elkaar te krijgen voor deze ingrijpende restauratie.
Met uw steun blijft de molen draaien
Onder dit motto wil de Stichting u dan ook vriendelijk vragen om een financiële bijdrage, om deze monumentale en iconische molen voor de stad Medemblik te kunnen behouden.
U kunt hiervoor naar de website gaan (www.meelmolendeherder.nl) of de QR-code scannen.