Medemblikse broers na jaren alsnog veroordeeld voor het telen van hennep

MEDEMBLIK – De rechtbank in Alkmaar heeft de broers De P. zeven jaar nadat hun wietplantage werd opgerold alsnog veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen wegens illegale hennepteelt. Daarnaast moeten ze de staat een fors bedrag terugbetalen die ze met de kweek van hennep zouden hebben verdiend.

Jeroen de P. kreeg met 5 maanden voorwaardelijke cel de langste straf opgelegd. Hij werd namelijk kort nadat de eerste kwekerij in Wervershoof werd opgerold op 18 december 2013 nogmaals aangehouden omdat hij met de overblijfselen een nieuwe, kleinere plantage was begonnen in zijn woning.

Zijn broer Frank de P. kreeg 4 maanden voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie (OM) had tijdens de behandeling van de zaak werkstraffen van tegen de broers geëist van 80 en 60 uur, maar gezien het flinke tijdsverloop vond de Alkmaarse rechtbank dat niet meer gepast om op te leggen.

Advocaat Dudink had gepleit om het OM niet ontvankelijk te verklaren omdat zijn cliënten gedurende lange tijd structureel door het OM zouden zijn benadeeld.

De twee broers moeten naast hun straf allebei een bedrag van ruim 218.000 euro aan de staat terugbetalen.