Medemblikse Ankie Wijbenga presenteert haar debuutroman ‘Vloek of zegen’

MEDEMBLIK – De middeleeuwen komen zaterdag 15 oktober van 14.45 tot 16.45 uur tot leven in de bibliotheek aan de Wisselstraat in Hoorn tijdens De Maand van de Geschiedenis. Manon Dieters en Ankie Wijbenga vertellen over de verschillende facetten van het leven in die periode. 

Manon Dieters neemt bezoekers mee in haar lange weg om het verloren ambacht van heiligenbakker terug te vinden. Een heiligenbakker of beeldendrukker maakte aardewerken beeldjes met behulp van een mal. Deze beeldjes werden in de vijftiende eeuw gebruikt in de huiselijke omgeving. Hoewel de vondsten van beelden, fragmenten van beelden en (delen van) mallen talrijk zijn, is het proces van het maken van dit middeleeuwse product nooit beschreven. Manon vertelt hoe zij door middel van onderzoek en experiment erin slaagde dit ambacht te laten herleven. Zij toont voorbeelden uit haar eigen productie en uiteraard belicht zij ook de religieuze betekenis van deze beeldjes. 

Vloek of zegen

Ankie Wijbenga presenteert haar debuutroman ‘Vloek of zegen: Een koning die uit de geschiedenis verdween’. Ze vertelt over haar drijfveren en op welke manier zij informatie heeft vergaard. De historische roman beschrijft het leven van Rooms Koning Willem II, de vader van Floris V. Willem de Tweede leefde in de dertiende eeuw, zijn leven en zijn werk zijn onderbelicht in de geschiedenis. Dankzij Ankies deelname aan een vereniging die het leven tijdens deze periode zo getrouw mogelijk weergeeft, heeft zij praktijkervaring over deze periode opgedaan. Sinds 2005 is zij gids bij Kasteel Radboud. Ankie heeft in totaal vijftien jaar aan dit boek gewerkt.