Medemblikker krijgt werkstraf voor rijden onder invloed drugs ‘Ik dacht dat die drugs niet meer in mijn bloed zaten’

MEDEMBLIK – De 29-jarige Johan M. uit Medemblik werd op 1 maart 2020 in Zwaag betrapt op het rijden onder invloed. Hij had 13 keer te veel speed in zijn bloed dan is toegestaan en ook meer thc dan mag. ,,Ik was me er niet van bewust dat die drugs nog in mijn bloed zaten”, zei hij donderdag bij de politierechter in Alkmaar. Die gaf hem een taakstraf van 40 uur en een voorwaardelijk rijverbod van 9 maanden.

In de bewuste nacht was er een controle van de politie op het parkeerterrein van de MacDonald’s in Zwaag. De Medemblikker was een van de weggebruikers, die daar werden gecontroleerd. De politie vermoedde dat hij drugs had gebruikt en drong aan op een bloedtest. ,,Twee avonden daarvoor had ik speed gebruikt en wiet gerookt’‘, zei de verdachte. ,,Dus ik dacht dat het wel weg zou zijn. Maar het was heel stom en onverantwoordelijk om dan achter het stuur van een auto te gaan stappen.”

Inmiddels heeft de man harddrugs afgezworen. Heel af en toe rookt hij nog een joint. ,,Ik wil verder met mijn leven. Drugs gebruiken is gevaarlijk als je wilt werken en autorijden. En het is slecht voor mijn gezondheid.’

De officier van justitie was er blij mee dat het nu goed gaat met de man. ,,Rijden onder invloed is echt heel gevaarlijk. Het gaat om forse hoeveelheden die zijn aangetroffen in het bloed van de verdachte. Het is toen gelukkig goed afgelopen, maar we hadden ook met slachtoffers kunnen zitten”,, aldus de aanklager. Ze eiste de straf, die de rechter later ook oplegde.Ook de rechter vond dat het om een ernstig feit ging. ,,Het is gevaarlijk wat u heeft gedaan. Daarom is het belangrijk dat u een tik op de vingers krijgt.”