Medemblikker broers drie maanden in voorarrest voor grap met nepbom in trein

MEDEMBLIK – Een uit de hand gelopen grap.” Zo omschreven twee broers uit Deventer en Medemblik een actie waarvoor ze drie maanden in voorarrest hebben gezeten. Dinsdag vond in Amsterdam hun inleidende zitting plaats.

De 26-jarige M.K. en de 25-jarige J.K. knutselden een nepbom in elkaar, die op 12 november 2023 in een trein werd neergezet. De broers werden verdacht van het veroorzaken van een terroristische bedreiging.De nepbom was gemaakt van een accu, waar met veel plakband stroomdraadjes aan waren bevestigd. Deze “bom” werd op station Amsterdam Centraal uit de trein verwijderd. Eenmaal op het perron, trok het voorwerp veel bekijks.

De explosievendienst moest ter plaatse komen, en meerdere perrons werden ontruimd en afgesloten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben de mannen veel passagiers enorme angst bezorgd.

De officier van justitie zag dan ook te veel bezwaren om de verdachten vrij te laten uit hun voorarrest.Volgens de advocaten van beide verdachten, viel die angst onder de passagiers enorm mee. Dit zouden een conductrice en een passagier verklaard hebben.

Ook is op camerabeelden te zien dat passagiers gewoon langs het voorwerp lopen, en een enkele keer zelfs een foto maken. Een psycholoog heeft verklaard dat er bij beide verdachten geen sprake is van heftige psychische problematiek of extremistische ideologieën.

“Ik zou niet eens weten hoe je een echte bom moet maken,” viel M.K. zijn advocate bij.

Beide advocates bepleitten dat hun cliënten hun proces in vrijheid mogen afwachten. De rechtbank besloot hierin mee te gaan. Hiewel de rechters het een zeer ernstig feit vonden, zagen niet genoeg recidivegevaar.

Ook vonden de persoonlijke belangen van beide mannen zwaar genoeg wegen. Het voorarrest werd per direct geschorst.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.