Medemblik raakt de Allianz Regatta kwijt, verhuist naar Almere

Foto: Annemieke Bekkering en Annette-Duet tijdens de Allianz Regatta (Foto aangeleverd)

MEDEMBLIK – Vanaf 2022 wordt de Allianz Regatta gevaren vanuit Almere in het zuidelijke deel van het IJsselmeer. Het evenement vindt plaats van 27 mei tot 5 juni 2022. De beste zeilers ter wereld nemen deel aan de World Cup, onderdeel van de Hempel World Cup Series, in de tien Olympische klassen, waaronder de nieuwe klassen kitezeilen en windfoilen. De ambitie is om de week van het evenement uit te laten groeien tot de Dutch Water Week, waar watersport in al zijn pluriformiteit samenkomt.

Met het vertrek van de Allianz Regatta die ooit 1985 begon als Spa Regatta en waar de zeilboten nog op de kade van de Oosterhaven lagen, verliest Medemblik een groot sportevenement.

Arno van Gerven, CEO Watersportverbond: “We zijn Medemblik erg dankbaar voor de cruciale rol die het heeft gespeeld in de ontwikkeling van onze sport. De regatta is toonaangevend en innovatief en dat willen we ook blijven. Hiervoor hebben wij in samenwerking met onze vaste eventpartner TIG Sports een plan opgesteld. Een plan dat vraagt om meer en solide partners die onze ambitie willen omarmen.

Wethouder Joset Fit laat weten dat het waar Medemblik voorheen 40.000 euro meebetaalde aan de Regatta moet nu ineens een veelvoud van dit bedrag worden betaald en dat is voor Medemblik niet haalbaar. Volgens bronnen betaald Almere ruim 5x wat Medemblik voorheen betaalde, terwijl het zeilwater bij Almere lang niet zo goed is als bij Medemblik

Gelukkig blijven de vele Nederlandse/Europese en Wereldkampioenschappen nog wel gewoon plaatsvinden op het Regattacentrum in Medemblik