Massa start is waar twee om een been vechten..

MEDEMBLIK – Waar iedereen er vanuit ging dat de strijd om de zege op de massa start zou gaan tussen Irene Schouten, Marijke Groenewoud aan de ene kant en de Canadese Valerie Maltais en Ivanie Blondin aan de andere kant zou gaan worden bleek de realiteit heel anders te zijn

Al snel na de start gingen er zeven schaatssters vandoor, schaatssters die normaliter geen partij zijn voor de Nederlandse en Canadese schaatssters, allen deze keer hielden de Canadese schaatssters de benen stil en dat zorgde ervoor dat de kopgroep hun voorsprong kon gaan uitbreiden.

Irene Schouten liet na afloop weten dat het een slimme zet was van de Canadese dames omdat zij nu zeker waren van de eindoverwinning, druk kon Schouten zich er niet overmaken, de echte prijzen worden tijdens het WK verdeeld.

Marijke Groenewoud probeerde het nog wel even om de groep te achterhalen maar ze kreeg niemand mee om de kopgroep te achterhalen en viel zelfs ook nog in de laatste ronde. De eindsprint van de kopgroep werd gewonnen door de Belgische Sandrine Tas, voor haar was dit de eerste keer dat ze tijdens een wereldbeker op het podium stond. Irene Schouten werd deze keer achtste.