Share

Marius van Dokkum museum in de strijd om de Vriendenloterij Museumprijs

ANDIJK – De strijd om VriendenLoterij Museumprijs is van start. Drie musea zijn genomineerd. Dat zijn Centraal Museum, Stadsmuseum Harderwijk en het Scheepvaartmuseum. Wie gaat de meeste stemmen te vergaren? Het Centraal Museum Utrecht bestaat al sinds 1838 en is het oudste stadsmuseum van Nederland. De uiteenlopende collectie legt vaak een link met actuele thema’s.

Het Scheepvaartmuseum is een cultuurhistorisch museum gevestigd in een prachtig pand in Amsterdam, met een verrassende programmering en open voor iedereen.

Marius van Dokkum

Midden in het historische centrum ligt Stadsmuseum Harderwijk. Een verrassend museum met inspirerende kunsttentoonstellingen, ook van lokale kunstenaars. Het ligt op steenworp afstand van de dependance, het Marius van Dokkum Museum, het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar. De musea zijn sterk geworteld in Harderwijk en mét Harderwijk.

Vrijwel iedere Westfries heeft wel eens gehoord van Marius van Dokkum, geboren Andijker en nu inwoner van Ugchelen. Of hebben een schilderij, kaarten, beelden of de boeken van Opa Jan wel eens gezien. Marius (1957) is een veelzijdige kunstenaar, maar vooral bekend om zijn vrije werk waarin veel humor is verwerkt. Eenvoudige mensen komen ondanks hun eigenaardigheden sympathiek over. Zo gedetailleerd, er is veel op te zien.

Meer ruimte voor het museum

Stadsmuseum Harderwijk (anno 1952) is gevestigd in een sfeervol historisch gebouw. Sommige delen van het pand dateren uit de middeleeuwen. Het gaat goed met het museum. Na de recente renovatie en herinrichting is het nu de beurt aan het Marius van Dokkum Museum. Dit museum opende in 2018 de deuren en is zo succesvol dat het uit z’n jasje is gegroeid. “Vanaf de opening is het museum een ware publiekstrekker”, zegt Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk.

Het is gemoedelijk en laagdrempelig en simpelweg het vrolijkste museum van Nederland. Iedereen komt met een lach naar buiten. Al vrij snel na de opening liepen we aan tegen de grenzen van de beschikbare ruimte, corona en de wens om iets meer afstand van elkaar te houden versterkte dit. Nu gaan we op zoek naar uitbreiding, in de buurt van het huidige museum, want: ‘Mijn werk houdt van dit gebouw en dit gebouw houdt van mijn werk’, zegt Marius van Dokkum daar zelf over. “We dromen dus van een ruim gebouw in het centrum van Harderwijk waar iedereen welkom is. Van de allerkleinste museumbezoekers die met (groot)ouders op bezoek komen, tot grote groepen scholieren die meer willen leren over ons museum. Het nieuwe pand willen we (fysiek) toegankelijk maken voor alle bezoekers, zodat iedereen zich bij ons welkom en gezien voelt. Daar kunnen we het prijzengeld van de VriendenLoterij Museumprijs 2022 goed bij gebruiken. Onze droom: een nieuw pand voor nóg meer verbinding.”

Onthulling

Van Marius wordt op 18 november een megagroot schilderij onthuld in het museum. Een gedeelte is te zien op de foto. Als Westfries nog niet in het museum geweest? Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. 

Stem op het Marius van Dokkum museum via https://www.museumprijs.nl/genomineerden/stadsmuseumharderwijk 

Totaal aantal keren gelezen: 76 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 2 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen