Marina Korsuize: ‘helpt u mee om voor de bewoners van Waterpark een belevingsbalkontuin te realiseren’

MEDEMBLIK – Marina Korsuize werkt in Waterpark in Medemblik als woonassistent en is erg begaan met de bewoners. In de Omringlocatie wonen mensen met dementie, die graag in een woongroep willen wonen en voor mensen die zorg in de laatste fase van hun leven nodig hebben. Om in aanmerking te komen om daar te wonen is een indicatie nodig.

Barbara en ik waren aan het overleggen hoe we het balkon konden opvrolijken”, legt Marina uit. “We hadden wat leuke ideeën en vroegen aan Patricia Grijpstra, locatiemanager van Waterpark en Martinus, of er budget voor was. Helaas is dat niet het geval, maar zij had contact met Stichting Vrienden van Nicolaas, Waterpark en Overvest. Zij willen graag voor ons geld inzamelen.”  

Stichting Vrienden

Stichting Vrienden van Nicolaas, Waterpark en Overvest realiseert voorzieningen waarin de overheid niet voorziet. Het bestuur wil het de bewoners prettiger maken. In de drie Omringlocaties worden aan veelal oudere cliënten zorg geboden. Het budget van Wet Langdurige Zorg is in veel gevallen niet toereikend om aan alle extra wensen en behoeften van cliënten tegemoet te komen. De stichting ontvangt van donateurs en begunstigers bijdragen waarvan deze extra voorzieningen worden betaald, die komen de bewoners dus rechtstreeks ten goede. De stichting helpt graag mee om de belevingsbalkontuin te realiseren. Wie een donatie wil doen, kan een bedrag overmaken op bankrekeningnummer NL83 RABO 0130 2246 50, vermeld daarbij Belevingstuin of scan QR code.

Tekening maken

We kregen de opdracht om een plattegrond tekenen, onze ideeën opschrijven en een berekening te maken”, zegt Marina. “Een hele klus was dat, Ik maakte eerst een grove schets, alle maten opgemeten en toen ben ik aan het rekenen geslagen. Toen ik daarmee bezig was, kwamen er vanzelf nog meer leuke ideeën bij.”

Zintuigen prikkelen

Het doel is een groot stuk van het balkon om te toveren tot een belevingsbalkontuin voor de bewoners. “Verschillende zintuigen laten werken is het doel van de belevingsbalkontuin”, vult Diana van Velzen, teamcoach en verpleegkundige aan. “De tuin prikkelt de zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, etc.), waardoor herinneringen, opgeslagen met alle zintuigelijke waarnemingen, worden opgeroepen. En een beleeftuin is een bewezen middel om de kwaliteit van leven van bewoners te vergroten. Ook licht van buiten is goed voor ouderen met dementie.” 

Opvulling

Om de balkontuin in te richten is veel nodig. “Ik denk dat het goed is om bijvoorbeeld er een regenton in te zetten”, vertelt Marina enthousiast verder. “Bewoners kunnen dan zelf met kleine gietertjes water scheppen en de plantjes water geven. En een paar fruitboompjes, bijvoorbeeld een appel en peer. Zij krijgen in het voorjaar mooie bloesem en de bewoners kunnen het fruit zelf plukken en eten van deze gezonde snack. Een insectenhotel is belangrijk en we willen graag van een hele grote zinken teil een minivijver maken. Voor de bewoners willen we twee belevingswanden maken. Eentje met gereedschap en daarbij een miniwerkbank, met een bankschroef erop. Het idee van een klein hobbyschuurtje van vroeger. Maar ook een belevingswand met vrolijke kleurtjes van tuingereedschap of bijvoorbeeld een leuk schilderijtje. Een kruidentuintje is leuk. Dat ruikt niet alleen lekker, de kruiden kunnen ook gebruikt worden in de keuken. Houten beelden passen ook heel goed in de balkontuin. Misschien van dieren, een koe, kat, hond of kip.

Kuikentjes uitbroeden

Het Waterpark heeft voor de bewoners ook een eierenproject. “Dat is een idee van Hetty van Lunen, onze dagbestedingscoach”, laat Marina weten. “Het is de bedoeling om de eieren uit te broeden, als de kuikentjes er zijn mogen de bewoners met die kleine pluisjes knuffelen. Ze worden erg blij van dieren.

Doneren

Een tuin ontluikt niet vanzelf. Daar zijn plantjes en stekjes voor nodig. “Wie iets doneren wil voor onze belevingsbalkontuin bijvoorbeeld houten kistjes, een paar goede pallets, grote zinken teil en een stekje voor framboos, zonder stekels! Tuinbeelden zijn ook leuk, maar niet al te groot. Stekjes om een hegje te maken. Ik denk dat we hier al een heel eind mee komen. En wie zelf een idee of schenking heeft voor de balkontuin, die kan dat met foto mailen naar diana.vanvelzen2@omring.nl. Dan kunnen we samen overleggen. Teveel dubbele inzendingen is niet goed. Zo houden we ook het overzicht.

Marina hoopt dat de bewoners van Waterpark deze zomer kunnen genieten van de belevingsbalkontuin.

Scan de QR-code om te doneren