Foto: Barend Hoekstra
Share

Lintjesregen in Medemblik, 10 inwoners krijgen de verrassing van hun leven

MEDEMBLIK – De jaarlijkse Lintjesregen in de gemeente Medemblik valt dit jaar voor tien inwoners. Allen werden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Waarnemend burgemeester Dennis Straat bezocht de inwoners vandaag thuis of op een locatie in hun woonplaats, waar hij de lintjes zal uitreikte.

De vrijwilligers werden vol lof en met trots aangedragen voor een “lintje” door hun medebestuurders, kinderen of partners. De een draagt zijn steentje bij in een organisatie die al jarenlang bestaat, zoals de plaatselijke voetbalclub of fanfare. De ander zet zich in om nieuwe clubs en initiatieven te starten en die tot een succes te maken. Wat zij gemeen hebben is een tomeloze energie en een positieve insteek. Gemeente Medemblik koestert deze vrijwilligers. Zij zijn de kurk waarop de samenleving drijft, zij maken het verschil voor de leefbaarheid in de dorpen en de stad. Bovendien verbinden zij mensen, clubs en organisaties. Zij verdienen een lintje!

Agatha Koppes – Bakker (62),  Wognum

Mevrouw Koppes was lid van Fanfare Accordando Spierdijk van 1975 tot 1985. Van 1980 tot en met 1983 was zij bestuurslid van deze vereniging.

Tekst loopt door onder de foto

Na haar verhuizing naar Wognum zette zij haar muzikale carrière voort bij Muziekvereniging Ons Genoegen. Agatha zat van 1986 tot 1999 in het bestuur van deze vereniging. En in de periode 2002 tot 2012 nam zij de rol van voorzitter van het bestuur op zich. Van beheer muziekarchief tot contactpersoon voor zowel de leden als externe partijen; Agatha draait haar hand er niet voor om.

Als trombonist werd zij in 2006 lid van Bigband BiG GiG Wognum. Ook hier maakt ze als secretaris, sinds 2011, deel uit van het bestuur. Vanaf 2015 is zij, namens de bigband, één van de organisatoren van het jaarlijkse evenement Wognumse Vrije Geluiden.

Sinds dit jaar is Agatha bestuurslid van de Historische Stichting De Cromme Leeckin Wognum. Hier is zij verantwoordelijk voor de PR. Vanaf 2021 is zij al actief bij het geven van rondleidingen in museumboerderij Welgelegen van de Cromme Leeck.

Ed Meester (49) Wervershoof

De heer Meester is sinds 2007 actief betrokken bij Voetbalvereniging Wervershoof,(VVW) een club met 350 leden.

Zie videoreportage op: Ed Meester krijgt lintje, ‘ik wilde net naar Alkmaar gaan’

Acht jaar als trainer en begeleider, drie jaar in de technische commissie en vanaf 2009 als scheidsrechter. Sinds 2014 is hij begeleider van jeugdscheidsrechters organiseert hij cursussen/bijeenkomsten voor jonge scheidsrechters. Sinds 2006 adviseur en aanspreekpunt van VVW richting de gemeente. Ed is zelf actief als voetballer en fluit  al sinds zijn 17de jaar jeugdwedstrijden. Later en tot de dag van vandaag fluit hij  ook de senioren.  

Lid van Muziekvereniging Sint Caecilia Wervershoof vanaf 2016 en sinds 2021 ook voorzitter. In 2020 werd hij voorzitter van de Stichting Vrienden van St. Caecilia.

Als BHV’er en Burger-AED’er (tegenwoordig Hartslag NU) is Ed Meester van 2006 tot heden zeer actief. Als hoofd BHV zette hij zich onder andere in voor een BHV-plan, voor de aanschaf van hesjes en portofoons en het werven van nieuwe leden.

In de jaren 2011 – 2022, was de heer Meester lid van de gemeenteraad (CDA) in Medemblik. Voorafgaand aan de gemeentelijke fusie was hij gedurende 5 jaar raadscommissielid voor de toenmalige gemeente Wervershoof.

Sjaak Ros  (63) Abbekerk 

Op zijn zevende jaar werd Sjaak Ros lid van Voetbalvereniging ALC (Abbekerk-Lambertschaag Combinatie) 

Tekst loopt door onder de foto

In 1984 werd hij penningmeester van de vereniging tot 1987. In dat jaar werd hij coach van jeugdteams, tot 2013.

In de periode 2004 tot 2014 was hij voorzitter van de jeugdcommissie en vanaf 2018 tot op heden is hij de voorzitter van de voetbalvereniging.

Van de VALCK(Stichting Vrienden van Voetbalvereniging Abbekerk – Lambertschaap Combinatie) was hij tussen 1988 en 2018 penningmeester.

Abbekerk zet jaarlijks de triatlon op de agenda. Sjaak Ros is bestuurslid en speaker van de Stichting Triatlon Abbekerk vanaf 2015 – tot op de dag van vandaag.

Dill Druif (64) Oostwoud  

Er zijn diverse organisaties waar Dill Druif zich actief voor inzet, naast haar  baan – alweer ruim 40 jaar bij Esdégé Reigersdaal. Haar werkzame leven staat volledig in het teken van zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking.

Tekst loopt door onder de foto

Al ruim 20 jaar als vrijwilliger actief voor de levende kerststal in Oostwoud.

In 1999 werd zij bestuurslid (secretaris) bij Het zwembad. Nog altijd is ze als vrijwilliger actief. Zorgt voor het groenonderhoud en organiseert acties. Ook voor de voetbalvereniging MOC in het dorp zet zij zich in. Bij MOC coördineerde zij de vrijwilligers voor de bouw van nieuwe kleedkamers, was zij onderdeel van de kledingcommissie.

Vanaf de oprichting in 2001 tot en met 2007 was Dill bestuurslid van historische vereniging Midwoud-Oostwoud. 

Ook organiseert zij activiteiten voor Koningsdag en bedacht de gratis-aan-de-weg-zet-dag. Zij was de bedenker van het dorpscabaret ’Dorp onder de loep’

In 1990 was zij medeoprichter van het Kermiscomité. Ze bedacht en regelde spellen voor de zeskamp, feestavonden en alles eromheen voor kinderen en volwassenen. Dit tot ongeveer 2012.

Zes jaar geleden startte zij het jeu de boules-toernooi met de kermis, zodat er ook voor ‘de ouderen’ iets te doen is.

Jaap Surink (74) Hauwert 

Jaap Surink is iemand op wiens inzet diverse verenigingen al jarenlang kunnen rekenen. Zoals het Historisch Genootschap Hauwert. Vanaf de oprichting in 1995 tot op heden is hij secretaris van deze stichting. Verzorgt nauwgezet de administratie en schrijft voor het jaarboek en voor het dorpsblad. Hij brengt de jaarboeken naar adressen buiten het dorp en organiseert de bestuursuitjes en excursies.

Tekst loopt door onder de foto

Hij is penningmeester van het Kosterfonds sinds 2000.

Voor dorpshuis De Werf, beheert hij alweer 20 jaren de financiële zaken.

Van zangvereniging Zanglust is hij penningmeester vanaf 2000. Daarnaast assisteert hij bij het verzamelen en verzenden van bladmuziek.

Sinds 2000 is Jaap Surink bestuurslid van Dorpsraad Hauwert. Hier vervult hij de functie van penningmeester.

In de jaren 2010 – 2013 werkte hij mee aan de restauratie van de Amerikaanse molen in het natuurgebied Egboetswater in Hauwert. Als lid van de stichting Molen Sluispolder is hij actief bij het onderhouden van deze molen.

Als vrijwilliger helpt Jaap Surink mensen met het geven van computerlessen, maar ook bij het invullen van de belastingformulieren. Hij is een van de medewerkers van de Formulierenbrigade van de gemeente Medemblik.

Koos Groot (74) Hauwert

Koos Groot is de drijvende kracht achter en de bedenker en oprichter van de in 1994 opgerichte Stichting Historisch Genootschap Hauwert, een stichting met ruim 2000 leden. Al sinds de officiële oprichting in 1995 is hij de voorzitter van het stichtingsbestuur. Vele verhalen, interviews én pentekeningen in de jaarlijks uitgegeven jaarboeken zijn door Koos opgetekend. Hij is actief bij ledenwerving, archiefzaken, tentoonstellingen, lezingen en het geven van rondleidingen. 

Tekst loopt door onder de foto

Veertig jaar lang, tot 2010, heeft Koos Groot zich ingezet voor de Judoclub Kiai Hauwert. Van deze judoclub was hij de oprichter, bestuurslid én trainer.

Oprichter was hij ook van Hauwert in Concert. Een concept met een toekomst voor het kerkje in Hauwert. Hiervan was hij bestuurslid van 2000 tot 2005.  

Van Dorpsraad Hauwert was Koos enkele jaren lid. 

Sinds 2016 was hij gedurende 6 jaar betrokken bij Agrarisch natuurbeheer, waarvan 3 jaar als voorzitter. 

Actief bij het herstel van de Amerikaanse windmolen in natuurgebied Egboetswater, vanaf 2010 tot de plaatsing in 2013 .  

Bij Voetbalvereniging VV Hauwert 65 was hij 6 jaar bestuurslid tot 1990 en ook bij de IJsclub  Hauwert zat hij in het bestuur.

Zingen doet hij sinds 2015 en nog altijd, in het Herenkerkkoor Nibbixwoud.  Op dit moment is hij ook vrijwilliger voor de basisschool als bibliotheek-opa.  

Siem Visser (66) Andijk 

Naast het werk als financieel manager bij de Wilgaerden-Leekerweide Groep is Siem Visser een actief vrijwilliger in zijn dorp Andijk.

Tekst loopt door onder de foto

Te beginnen bij de Andijker Voetbal Vereniging (AVV), tegenwoordig Sporting Andijk. Hier was hij in de periode 1985 – 2018 actief. Tien jaar als vice-voorzitter, tien jaar als trainer en coach van jeugdteams, vijf jaar als lid van de technische jeugdcommissie. Een jaar als voorzitter van de fusiewerkgroep in 2013-2014 en tenslotte als penningmeester van 2013 tot 2018.

Jarenlang voetbalde hij ook zelf en tegenwoordig is hij nog regelmatig actief in de rol van gastheer of wedstrijdcommissaris.

Ook de Muziekvereniging Excelsior Andijk mag vanaf 1993 op de inzet van de saxofonist rekenen. Zo

maakte hij deel uit van diverse commissies, waaronder de reünie-commissie en hij helpt bij het ophalen van het oud-papier. Sinds 2020 is hij penningmeester van Excelsior.

Ook voor de Stichting ter bevordering van sport en cultuur / Dorpshuis Cultura Andijk zet Siem Visser zich ruim 40 jaar belangeloos in. Begonnen in 1983 als penningmeester, later ook secretaris en vanaf 1997 als voorzitter. In deze periode begeleidde hij de verbouwing van Sarto.

In 2007 droeg hij de voorzittershamer over om vervolgens in 2008 zitting te nemen in de Commissie van Toezicht.

Nog altijd is Visser actief betrokken bij de gemeenschapsveiling voor het dorpshuis.

Vanaf 1980 tot 1985 was hij administrateur bij de Stichting Jachthaven Andijk. Tevens was hij bestuurslid van het International Sailing Center Medemblik van 2000 tot 2003.

Sinds 2014 penningmeester van de Commissie KNRM Medemblik-Andijk

Theo Vlaar (72)  Abbekerk

Theo Vlaar liet in zijn functie als hoofd Openbare Ruimte van gemeente Medemblik een erfenis achter waar deze en toekomstige generaties van profiteren. Van fietspaden tot gemeentehuis en van woningbouw tot waterberging. Van de aanleg van de op- en afritten op de A7 tot de fietsenstalling bij het busstation.

Tekst loopt door onder de foto

In 1965 werd hij lid van de biljartvereniging Jong Leven in Sijbekarspel, zijn geboorteplaats. Vanaf 1970 tot op heden is hij daar bestuurslid en wedstrijdleider. Ongeveer 57 jaar lid van de club en ruim 40 jaar bestuurslid, waarvan zo’n 30 jaar als voorzitter.

Stichting Triatlon Abbekerk; Voor dit sportfestijn is Vlaar vanaf 1997 tot heden in touw als verkeersregelaar.

Al sinds 2016 vrijwilliger in zorglocatie De Watermolen in Abbekerk. Zet zich wekelijks in voor de bewoners van de Watermolen, met een spelletje, een potje biljarten of een wandeling en een praatje.

Als ondersteuner van Historische Vereniging Twisca brengt hij zijn kennis over onroerende zaken en financieel inzicht. Hij heeft deze vereniging vanaf 2019 tot op heden van adviezen voorzien.

Theo Vlaar is sinds 2019 tot op heden molenbeheerder bij de Stichting Westfriese Molens. Als molenbeheerder is hij verantwoordelijk voor de instandhouding en het onderhoud van de molens: De Stofmolen (Wijdenes), De Grote Molen (Schellinkhout), Ceres (Bovenkarspel-Broekerhaven) en de molentjes van de Kerkepolder (Wognum) en Klikjespolder (Oostwoud).

Hij heeft twee jaar lang gewerkt om het herstel van molen Ceres te realiseren, na de oudejaarsbrand in 2019.

Van Meelmolen De Krijgsman in Oosterblokker is hij secretaris en brengt zijn kennis en ervaring mee om te werken naar een toekomstbestendige stichting.

Hij heeft zich ingezet als technische ondersteuner bij de transformatie van smederijbedrijf tot woningen in de periode 2019 tot 2023.

Theo Vlaar en zijn echtgenote hebben zich tenslotte tussen 1993 en 2002 ingezet als pleegouders.

Dick van der Blom (78) Wervershoof

Van der Blom heeft als lid en bestuurslid van de EHBO-vereniging St. Martinus in Wervershoof vele jaren, vanaf 1974, de kar getrokken. Vele evenementen heeft hij bijgewoond om eerste hulp te kunnen verlenen. Hij is zeventien jaar lang voorzitter van deze vereniging geweest. Door de Nationale Bond EHBO werd hij in 1997 onderscheiden en tot erelid benoemd.

Tekst loopt door onder de foto

In 1992 werd hij lid van de LOTUS-vereniging. Vanaf 1993 maakte hij deel uit van het districtsbestuur. Dertig jaar lang was Van der Blom in touw als lotusslachtoffer bij onder andere de brandweeroefeningen.

Ook was hij actief voor de Bloedbank in Wervershoof, Gastheer van Sanquin sinds 1986. In deze rol begeleidde hij de donoren.

Met zijn echtgenote Joke, eveneens actief voor de Hartstichting én EHBO vereniging vormt hij al jaren een goed geolied duo.

Joke van der Blom – Hoogland (74) Wervershoof

Na een paar ongevallen met letsel in de buurt, meldde Joke van der Blom zich in 1980 aan als lid van de EHBO in haar woonplaats. Als instructeur heeft zij zich vele jaren ingezet in het bijscholen van de vrijwilligers. De lessen en bijscholingsavonden heeft zij altijd gedegen voorbereid; creatief en leerzaam en tot in de puntjes verzorgd. Ook bij de evenementen die de inzet van EHBO-ers vereisen was zij als EHBO-vrijwilliger actief. Privé-vakanties werden om de evenementen heen gepland. Jarenlang hangt al het bordje EHBO-post aan haar huis. Zij werd door de vereniging tot erelid benoemd. In Wervershoof zien ze Joke als de ‘moeder van de EHBO-vereniging’.

Bij de collecte van de Hartstichting en speficiek van het comité Wervershoof-Zwaagdijk, is zij sinds 1986 betrokken als secretaris en collectant. Daarnaast voert zij diverse vrijwilligerstaken uit, samen met haar echtgenoot.

Voor Bloedbank Sanquin, is zij al sinds 1986 gastvrouw op de mobiele locatie in Wervershoof waar inwoners hun bloed kunnen doneren. ________________________________________________________________________________________________________________

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl