Lieuwe Westra, de ‘beul van het peloton’ overleden. Hij vocht een verloren strijd.

ZWAAGDIJK – De oud-wielrenner werd gevonden in zijn bedrijfspand in Zwaagdijk. Westra werd 40 jaar en leed de laatste jaren aan een depressie. De schrijver van zijn biografie, Thomas Sijtsma zegt in een reactie tegen de NOS dat zelfdoding voor wat nu bekend niet de oorzaak is

In zijn leven als wielrenner reed Westra o.a. voor Vacansoleil-DCM, Astana en Wanty-Groupe Gobert en reed 5x de Tour de France. In 2014 wist zijn kopman Vincenzo Nibali de Tour de France te winnen mede dankzij het knechtenwerk dat Westra voor zijn kopman deed. Nibali moest Westra menigmaal tot rust manen, ‘piano, piano’ omdat hij de Fries niet kon bijbenen.

Westra werd twee keer Nederlands kampioen tijdrijden, won een etappe in Parijs – Nice, de Ronde van Catalonië en de Dauphiné en wist de Driedaags de Panne op zijn naam te schrijven.

Westra stopte in 2017 abrupt zijn wielercarrière omdat hij in een depressie was gekomen en zich niet meer kon opladen om op top niveau te fietsen. Niet veel later kwam ook naar buiten dat hij tijdens zijn actieve carrière cortisonen had gebruikt om zo harder te kunnen fietsen en prijzen te pakken.

In een uitzending van de Avondetappe vertelde Lieuwe Westra over zijn depressie.