Foto aangeleverd
0
Share

Lezing Oorlogsmuseum Medemblik: ‘’ Luchtoorlog Noord-Holland in Kleur’’

MEDEMBLIK – Het merendeel van het beeldmateriaal van de Tweede Wereldoorlog is vooral in zwart/wit. Het benadrukt de lange tijd die inmiddels is verstreken en creëert een afstand. Met hedendaagse nieuwe technieken zijn echter de originele zwart/wit foto’s in te kleuren, hetgeen de geschiedenis opeens tastbaar maakt, alsof het gisteren gebeurd is.

Met de lezing over de luchtoorlog boven Noord-Holland in kleur wordt het samenhangend verband gepresenteerd tussen de geallieerde luchtaanvallen op belangrijke doelen in Noord-Holland en de luchtverdediging van Duitse zijde. Diverse bijzonderheden rondom de verschillende vliegvelden, gebombardeerde doelen, luchtafweer en radarstellingen komen aan de orde.

De lezing wordt gehouden in de stijlvolle jaren ‘40 Bioscoop-Theaterzaal van het museum waar het beeldmateriaal goed te zien zal zijn. De spreker op het podium is Hans Nauta (1967). Hans raakte in zijn tienerjaren hevig geïnteresseerd in de luchtoorlog. De verhalen en foto’s van zijn opa waren het startpunt voor een onderzoek naar de luchtoorlog van 1940-1945 boven Noord-Holland. In de afgelopen ruim 35 jaar zijn door regelmatige bezoeken aan buitenlandse archieven, bijna 8.000 incidenten door middel van documenten en foto’s vastgelegd.

Vooraf aan de lezing is het ook mogelijk om gezellig te komen eten. We koken voor jullie op originele Tweede Wereldoorlog Veldkeukens. De Museumkoks leggen je tijdens de Live-Cooking graag uit hoe het koken op deze veldkeukens werkte om de miljoenen soldaten maandenlang te voeden. Via de online ticketshop kun je aangeven of je interesse hebt om voor de lezing te komen eten en deze historische beleving te ervaren! Het eten is onbeperkt en kost €15 p.p. ook vegetarisch mogelijk.

  • Tickets boeken: www.oorlogsmuseummedemblik.nl, zie het kopje ‘Activiteiten’ en dan ‘W.O.II Lezingen’
  • Datum: vrijdag 24 maart 2023
  • Avondmaal: 18:30 (alleen op inschrijving)
  • Inloop: 19:15
  • Start lezing: 20:00. (De lezing bestaat uit 2x 45 min. met een pauze van 20 min.)
  • Kosten ticket: €10 per persoon (voor vrienden €8), (opbrengsten komen geheel ten goede aan de stichting)
  • Locatie: Oorlogsmuseum Medemblik

Totaal aantal keren gelezen: 187 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 2 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen

Reageer op dit bericht